mamaplus

De ce fătul se mișcă mai mult noaptea și ce să faci dacă își schimbă comportamentul

-
//
18.01.2022

O femeie însărcinată poate simți primele mișcări ale bebelușului începând cu săptămâna 18 de sarcină, deși situația variază dacă ești la prima sau a doua sarcină. Mișcările fătului trebuie monitorizate cu regularitate, pentru că astfel mămica se poate asigura că micuțul ei se dezvoltă corect și nu există niciun semnal de alarmă. Dacă ai observat că fătul se mișcă mai mult noaptea decât ziua, s-ar putea ca informațiile prezentate în acest articol să-ți fie de folos.

Chiar dacă fiecare bebeluș este unic și se dezvoltă în propriul său ritm, există câteva aspecte de bază pe care ar trebui să le cunoască fiecare gravidă. Dacă vei păși în curând în al treilea trimestru de sarcină, cu siguranță simți deja cum ”fluturașii” devin mai grei și se transformă în mișcări mai pronunțate, întrucât micuțul tău crește și învață să se miște mai vioi, să lovească sau să se învârtă.

De obicei, bebelușii pot fi activi ziua, însă dacă ai observat că în cazul tău situația diferă, ar fi posibil ca micuțului tău să îi placă mai mult somnul de zi și să fie mai activ pe durata nopții. Cu toate acestea, medicii mai spun că de regulă, mămicile sunt mai relaxate pe timpul nopții și tocmai de aceea pot fi mai atente la fiecare șut sau ghiont al fătului. În același timp, s-ar putea ca bebelușul să fie la fel de activ și ziua, însă mama ar putea să nu simtă aceste mișcări pentru că este focusată pe alte activități.

Totodată, mișcările fătului ar fi și un mod de comunicare cu mama sau persoanele din anturaj. Întrucât noaptea nu se întâmplă nimic, bebelușul poate deveni mai activ anume din această cauză. Mângâierea burticii și alegerea unei poziții comode de somn ar putea liniști micuțul năzbâtios și dornic de joacă.

În cazul în care viitoarea mămică nu mai simte mișcările bebelușului sau acestea scad în intensitate, ar fi cazul să se adreseze urgent la medic pentru a se asigura că sănătatea micuțului este în afara pericolului.