Forma burții este individuală de la gravidă la gravidă și sunt determinați de mai mulți factori, cum ar fi poziția fătului în uter, înălțimea și greutatea femeii sau numărul feților. Chiar dacă există mai multe mituri cu privire la acest aspect, să știți că există și o explicație științifică. Care sunt factorii care fac sarcina diferită la același termen, ne spune ginecologul Andrei Slivciuc.
”Deseori, dimensiunea burticii depinde de tonusul mușchiului uterin. Dacă femeia este la a doua, a treia sau a patra sarcină, evident că burta va fi mai mare decât la prima sarcină, pentru că tonusul și musculatura uterină este mai slabă.„, explică medicul ginecolog Andrei Slivciuc în cadrul unui interviu pentru Prima Oră.
La femeile mai scunde, uterul se va dezvolta în exterior și prin urmare, aspectul burticii va părea mai voluminos. Totodată, dimensiunea burticii și în sarcină poate fi determinată și de mărimea fătului.
O burtică va fi mai proeminentă atunci când vine vorba despre sarcina gemelară sau cantitatea în exces a lichidului amniotic.
”Când este prea mult lichid amniotic, numit și polihidramios, evident că burtica va fi mai mare, dar asta este o chestie patologică.”, a precizat specialistul.
În cazul în care ai o burtică mică în perioada sarcinii, să știi că fătul ar putea fi poziționat mai aproape de spatele tău, poate fi mai mic sau cantitatea de lichid amniotic este mai redusă.