Este un lucru obișnuit să îmi sângereze nasul pe perioada sarcinii? Da, sângerările nazale apar cel mai adesea în sarcină. Asta în primul rând pentru că hormonii specifici sarcinii provoacă o expansiune a vaselor de sânge subțiri din nas. De asemenea, tensiunea arterială crescută contribuie și ea la ruperea acestor vase și evident la sângerările nazale. Oricum, deși este destul de neplăcut, o sângerare nazală ocazională este complet lipsită de pericol.
Cel mai des vei avea parte de sângerări nazale pe perioada sarcinii atunci când ești răcită, ai o infecție a sinusurilor, o alergie sau atunci când ai o uscare excesivă a mucoasei nazale, așa cum se întâmplă pe vreme rece, în camerele cu aer condiționat, în cabinele avioanelor sau în alte medii uscate.
De asemenea, o traumă sau o afecțiune medicală specifică pot cauza sângerări nazale.
Cum pot opri o sângerare nazală?
În general, în momentul în care observi primele picături de sânge trebuie să te așezi cu capul dat ușor pe spate dar astfel încât să fie situat deasupra inimii și trebuie să apeși pe nara care sângerează pentru cinci sau zece minute (în general este bine să folosești un ceas).
Pentru a opri sângerarea poți folosi degetul mare și arătătorul fixate în așa fel încât să pună presiune pe nara care sângerează. Nu trebuie să eliberezi nara nici măcar o secundă pentru a nu interfera cu procesul de coagulare.
Un alt lucru care poate ajuta este gheața deoarece are efect de strângere a vaselor de sânge. În acest sens poți ține cu mâna liberă o pungă cu gheață peste nara care a sângerat, ceea ce va grăbi coagularea.
Dacă sângerarea nazală nu s-a oprit după 10 minute, va trebui să mai aplici presiune pe respectiva nară pentru încă 10 minute. Este important să ții cont de cât de puternică este sângerarea și dacă se accentuează sau dacă nu ți-a trecut în 20 de minute, atunci este bine să iei legătura cu medicul tău.
În altă ordine de idei, dacă sângerarea nazală survine în urma unei lovituri la cap, atunci, chiar și dacă este vorba de o sângerare extrem de slabă, va fi nevoie de un consult medical imediat.
Ce poți face pentru a evita sângerările nazale?
- În primul rând bea multe lichide pentru a-ți menține mucoasele hidratate;
- Suflă-ți nasul ușor. Suflatul puternic poate duce la sângerări;
- Încearcă să îți ții gura deschisă atunci când strănuți;
- Evită aerul uscat, în special iarna sau atunci când te afli în climate uscate;
- Folosește un umidificator acasă și nu îți încălzi prea mult dormitorul;
- Evită zonele unde se fumează;
- Folosește un lubrifiant nazal pentru a evita uscarea mucoaselor;
- Nu face exces de lubrifiante nazale sau spray-uri decongestionante, întrucât pe termen lung îți pot usca și irita nasul și mai tare.