Anemia în timpul sarcinii semnalizează faptul că sângele gravidei nu are suficiente celule roșii care să poarte oxigen către țesuturi și către bebeluș. Anemia este cauzată de lipsa de fier din organism. Multe femei gravide suferă de o anemie ușoară chiar înainte de a fi însărcinate.
Practic, puteți lupta cu succes împotriva anemiei consumând alimente bogate în fier: spanac și carne roșie, carne de pui și curcan, oua, legume verzi și mult broccoli. Fierul din alimentele de origine animală e absorbit mai ușor decât cel din leguminoase și fructe uscate. Tocmai de aceea, o alimentație fără carne trebuie combinată cu alimente bogate în vitamina C, pentru ca absorbția să fie maximă.
De ce este nevoie de fier în timpul sarcinii?
Bebelușul din burtică are nevoie să depoziteze fier care îi va fi util după naștere. Gravida are nevoie de fier și pentru transportul oxigenului în volumul suplimentar de sânge pe care îl produce în timpul sarcinii.
Excesul de vitamina A poate afecta dezvoltarea bebelușului
Deși ficatul (și preparatele pe bază de ficat: de exemplu pateul) reprezintă o sursă bună de fier - acesta conține și multă vitamina A. Deoarece excesul de vitamina A poate afecta dezvoltarea bebelușului, ficatul și produsele din ficat nu sunt recomandate în timpul sarcinii.
Deficitul de fier în timpul sarcinii cauzează autism copilului?
Un studiu efectuat în anul 2017 în Jurnalul American de Epidemiologie, a constatat că acei copilași ai căror mame au avut deficiență de fier în timpul sarcinii, au avut de cinci ori mai multe șanse de a dezvolta autism. Tocmai de aceea, o alimentație echilibrată în sarcină este ideală pentru sănătatea bebelușului.