De-a lungul sarcinii, viitoarele mămici fac o serie de investigații medicale și analize necesare pentru monitorizarea sănătății proprii și a bebelușului din burtică. În trimestrul doi de sarcină, una dintre aceste investigații ține de măsurarea dimensiunilor bebelușului în burtică. Astfel, se poate afla vârsta gestațională a bebeluşului, fapt ce poate ajuta la identificarea din timp a eventualelor probleme în dezvoltare. Începând cu aproximativ a 20-a săptămână de sarcină, medicul îți va măsura înălțimea fundului uterin - distanța de la osul pubian până la vârful uterului - la fiecare vizită prenatală. Această măsurătoare îl ajută pe medic să estimeze mărimea bebeluşului, rata de creştere şi poziția acestuia în a doua jumătate a sarcinii.

De regulă, înălțimea fundului uterin, în centimetri, ar trebui să fie aproximativ egală cu numărul de săptămâni în care eşti gravidă. De exemplu, la 20 de săptămâni, înălțimea fundului uterin ar trebui să fie de la aproximativ 17 până la 23 de centimetri.

Ce înseamnă dacă ești încadrată la "mare pentru vârsta gestațională"?

Dacă în urma măsurării, sarcina se încadreaza la “mare pentru vârsta gestațională” înseamnă că înălțimea fundului tău uterin este mai mare cu 3 centimetri decât se aştepta pentru stadiul de sarcină, în funcție de data la care vei naşte. Medicul tău probabil că va identifica la ecografie si din ce motiv.

Ai putea să fii încadrată la “mare pentru vârsta gestațională“dacă:

  • Data naşterii este greşită. (Ecografia va ajuta medicul să-şi dea seama de data exactă.)
  • Ai muşchii abdominali mai slabi decât majoritatea femeilor, probabil ca rezultat al sarcinilor anterioare.
  • Suferi de obezitate, ceea ce poate face mai dificilă obținerea unei măsurări exacte.
  • Ai fibroame uterine.
  • Ai o sarcină multiplă (gemeni, tripleți).
  • Ai prea mult lichid amniotic.
  • Copilul se află într-o poziție neobişnuită.
  • Ai un pelvis îngust.
  • Bebeluşul tău este mult mai mare decât în mod normal, o afecțiune cunoscută sub numele de macrosomie. Factorii de risc pentru macrosomie includ diabetul de tip 1 sau de tip 2 înainte de sarcină şi diabetul gestațional.
  • Sau, pur şi simplu, porți în pântece un bebeluş mare, dar perfect sănătos.

De ce ai putea fi încadrată la "mică pentru vârsta gestațională" ?

Dacă te încadrezi la “mică pentru vârsta gestațională” înseamnă că înălțimea fundului uterin este cu peste 3 centimetri mai mică decât se aşteaptă pentru acest stadiu de sarcină. Medicul te poate programa la ultrasunete pentru a confirma data la care vei naşte şi pentru a exclude probleme cum ar fi restricția de creştere intrauterină şi un nivel scăzut de lichid amniotic.

Măsurarea fundului uterin ar putea fi încadrat ca “mică” dacă eşti micuță de statură sau ai nişte muşchi abdominali foarte bine tonifiați. De asemenea, ar putea indica faptul că bebeluşul a căzut în pelvis. Sau că, pur şi simplu, porți în pântece un bebeluş mic, dar perfect sănătos.

Dar dacă se constată că bebeluşul nu pare să crească aşa cum ar trebui, vei avea nevoie de o altă ecografie, în aproximativ trei săptămâni, pentru a verifica creşterea sa şi nivelul lichidului amniotic. De asemenea, este posibil să ai nevoie de o monitorizare suplimentară pe măsură ce sarcina progresează.

Măsurarea dimensiunilor uterului în timpul sarcinii este importantă fiindcă poate să prevină anumite probleme privind evolutia bebeluşului.