Modificările hormonale din timpul sarcinii determină creșterea fluxului de sânge și schimbări la nivelul țesutului glandular, ceea ce va face ca sânii tăi să devină plini, tensionați, dureroși și foarte sensibili la atingere. Multe femei descriu această senzație ca o variantă mult mai exagerată a ceea ce simt înainte de menstruație.

Sensibilitatea sânilor este unul din primele simptome de sarcină și frecvent apare în săptămânile 4-6 și se menține pe durata primului trimestru de sarcină.

Începând cu săptămânile 6-8, vei observa că sânii încep să se mărească. Vor continua să crească în volum pe toată durata sarcinii, mărindu-se cu una sau două cupe, în special dacă ești la prima sarcină. Deoarece pielea se întinde, este posibil să apară senzația de mâncărime și chiar să observi vergeturi la nivelul lor.

Ce poți face pentru a reduce durerea la nivelul sânilor?

Ceea ce te va ajuta cu adevărat este să-ți cumperi un sutien bun, care să susțină sânii măriți. Vei descoperi că sutienele cu sârmă sunt mai puțin confortabili acum. Ca să eviți frecarea, caută un material moale, fără cusături în apropierea mameloanelor.

Sutienele din bumbac vor fi mult mai confortabile și vor lăsa pielea să respire mai bine decât sutienele din materiale sintetice. În timpul zilei poți folosi un sutien de sarcină (iar în ultimul trimestru merită să investești într-un sutien de alăptare, deoarece oricum vei avea nevoie de el în curând, când vei alăpta), iar pentru noapte poți încerca o bustieră moale, din bumbac, pe care o poți găsi în magazinele de maternitate specializate.

Este important să porți o bustieră când faci sport, care să susțină bine sânii, deoarece aceștia sunt grei și plini. O bustieră specială pentru sport va asigura susținerea sânilor și va diminua disconfortul.

Cumpără sutienul un pic mai mare decât ce ți s-ar potrivi pe moment, deoarece vei creste cu una-două cupe (atât în mărime, cât și în circumferința toracelui) pe măsură ce sânii se dezvoltă și abdomelul se mărește. Poți verifica într-o primă fază dacă îți încape pumnul în cupă, lângă sân.

Hidratează-te suficient

Retenția de apă poate agrava durerea de sâni în sarcină. Încearcă să te asiguri că bei suficientă apă pentru ca în organismul tău să nu se acumuleze prea multe lichide.
De asemenea, dacă vei adăuga în apă puțin ghimbir sau fenicul, îți vei putea ameliora durerile de sâni care apar datorită fluctuațiilor hormonale.

Ai grijă la ce mănânci

În primul rând, trebuie să știi că o dietă bogată în alimente precum legume verzi, boabe, cereale integrale, semințe și nuci te vor ajuta să nu te mai confrunți atât de mult cu durerile de sâni din perioada sarcinii.
De asemenea, dacă vei încerca să consumi și câte o linguriță de semințe de in pe zi, durerile cauzate de fluctuațiile hormonale se vor ameliora considerabil.
Nu în ultimul rând, străduiește-te să-ți limitezi consumul de sare. Acest demers, combinat cu creșterea aportului de lichide, va duce la calmarea supărătoarelor dureri de sâni.

Apelează la comprese călduțe sau la un duș cu apă călduță

De exemplu, poți să-ți acoperi sânii cu un prosop înmuiat în apă călduță și să-l lași acolo pentru 10-15 minute. Apa călduță va intensifica circulația sângelui și va reduce inflamația și sensibilitatea.
De asemenea, dacă medicul îți permite, poți să faci scurte băi călduțe. Ai mare grijă să nu utilizezi apă fierbinte! Totodată, dacă suporți, este bine să faci scurte dușuri, plimbând jetul de apă (nu prea puternic) în regiunea sânilor.

Încearcă să introduci în ritualul tău de igienă zilnică spălarea sânilor cu apă caldă și săpun hidratant, atât pe partea de suprafață, cât și în zona de sub sâni. Masează apoi ușor cu un prosop, astfel încât să se stimuleze circulația sangvină.

Din cauza puternicelor transformări din timpul sarcinii, sânii pot deveni sensibili la atingere și vor avea nevoie de o îngrijire specială. Informează-te corect despre ce poți face ca să-ți ameliorezi durerea de sâni în sarcină.