Prezintă femeile însărcinate un grup vulnerabil? Ce efect are coronavirusul asupra lor? În ce măsură va fi afectat bebelușul dacă viitoarea mamă este diagnosticată cu COVID-19? Ce teste trebuie să facă femeia gravidă dacă e suspectă de coronavirus? Reprezentanții Synevo au răspunsuri pentru toate aceste întrebări, oferind și alte informații utile legate de acest subiect.

Cea mai mare îngrijorare a acestor zile este provocată de COVID-19, infecția produsă de SARS-Cov-2, noul coronavirus apărut anul trecut în Wuhan, China.

Având în vedere rapiditatea răspândirii virusului SARS-CoV-2 și incidența crescută a COVID-19 anumite categorii de persoane (bolnavii cronici sau gravidele) pot deveni categorii vulnerabile în fața infecției.

Riscurile expunerii gravidelor la acest nou tip de infecție nu sunt în totalitate cunoscute, numeroase date fiind în curs de actualizare. 

Pe baza studiilor publicate, femeile gravide nu prezintă un risc mai mare de a contacta virusul SARS-CoV-2 decât populația generală și nici nu există dovezi care să sugereze un risc crescut de avort în comparație cu alte infecții virale. Ceea ce știm este că sarcina, într-un procent redus, poate modifica modul în care organismul răspunde la infecții virale severe.

Informațiile disponibile până în acest moment arată că femeile însărcinate nu dezvoltă simptome mai grave decât alți adulți sănătoși care contactează infecția cu noul coronavirus. Se așteaptă ca majoritatea femeilor însărcinate să aibă doar simptome ușoare sau moderate de răceală/gripă.

Ce efect va avea noul coronavirus asupra copilului dacă femeia gravidă este diagnosticată cu COVID-19?

Studiile publicate în China au arătat că nu există transmitere verticală, deci virusul SARS-CoV-2 nu se transmite de la mamă la copil în timpul sarcinii sau nașterii.

mamaplus

Unii copii născuți din mame ce prezentau simptome de COVID-19 s-au născut prematur, însă nu a fost demonstrată științific relația de cauzalitate între infecția cu virusul SARS-Cov-2 și declanșarea precoce a travaliului.

Nu s-au raportat cazuri care să semnaleze că infecția cu virusul SARS-COV-2 ar putea determina apariția unor deficiențe în dezvoltarea copilului.

Este important să subliniem că în toate cazurile raportate de nou-născuți infectați cu noul coronavirus evoluția a fost una favorabilă.

Va putea alăpta copilul dacă mama este suspectată sau confirmată cu COVID-19?

Da. Nu există dovezi care să ateste că virusul poate fi transmis prin laptele matern, iar beneficiile alăptării depășesc riscurile potențiale ale transmiterii virusului.

mamaplus

Principalul risc la alăptare este contactul strâns între mamă și copil, deoarece prin tuse sau strănut se pot elibera picături ce conțin particule virale, ceea ce ar putea duce la infecția copilului după naștere.

În cazul alăptării la sân, se recomandă următoarele precauții:

  • Spălați-vă mâinile înainte de a atinge copilul, pompa de sân sau biberoanele.
  • Încercați să evitați tusea sau strănutul în timp ce îl hrăniți la sân.
  • Luați în considerare purtarea unei măști pentru față în timpul alăptării.
  • Urmați recomandările pentru curățarea, sterilizarea pompelor și a biberoanelor după fiecare utilizare.

Ce teste trebuie să facă gravida dacă este suspectă de COVID-19?

Pe durata sarcinii veți fi monitorizată de către medicul dumneavoastră ginecolog care vă va indica analizele medicale conform trimestrului de sarcină în care vă aflați.

Dacă prezentați simptome de COVID-19 sau dacă ați intrat în contact cu pacienți confirmați cu noul coronavirus, vă rugăm să discutați cu medicul dumneavoastră și să informați autoritățile la numerele indicate (telverde 0800 123 000 sau 112 pentru urgențe). Rămâneți izolată la domiciliu!

Medicul dumneavoastră va decide necesitatea efectuării testului pentru identificarea virală prin metoda RT-PCR (reacție de polimerizare în lanț), conform protocolului impus de OMS (Organizația Mondială a Sănătății) și respectând regulile DSP-ului (Direcției de Sănătate Publică).

Synevo este principalul furnizor de servicii în diagnostic de laborator în Moldova și oferă peste 2000 de tipuri de analize uzuale și avansate în toate domeniile de diagnostic clinic de laborator. 

Laboratorul Central Synevo Chisinau

Adresa: Chisinau, str. Nicolae Testemitanu, 37
Telefoane

022 856 990
022 856 991
022 856 992

060 592 224

Sitewww.synevo.md