Șansele de a face diabet gestațional cresc considerabil dacă viitoarea mămică are o dietă bogată în cartofi. Datele se arată într-un studiu apărut recent, potrivit căruia diabetul gestațional devine o condiție care apare doar în timpul sarcinii atunci când organismul mamei nu produce o cantitate suficientă de insulină, hormonul care conduce glucoza în celule pentru a fi, ulterior, produsă în energie. Chiar dacă majoritatea mamelor vor scăpa de această condiție după naștere, acestea pot face, în timpul vieții, diabet de tip 2.

Cercetătorii au arătat că, substituind cartofii cu alte legume, se reduc șansele de a face diabet gestațional. Puteți avea cu 9, respectiv 10% șanse mai mici înlocuind cu alte legume și cu 12% mai puține șanse de a dezvolta această condiție temporară dacă veți înlocui cu cereale. Studiul se numește „Consumul de cartof în pre-sarcină și riscul de a face diabet gestațional: studiu de cohortă” (Pre-pregnancy potato consumption and risk of gestational diabetes mellitus: prospective cohort study) și aparține specialiștilor Wei Bao, Deirdre Tobias, Frank Hu, Jorge Chavarro și Cuilin Zhangsi, publicat în 2016 în jurnalul britanic de medicină.

După orez și grâu, cartofii sunt cele mai comune alimente consumate din lume. Cartofii sunt o sursă bogată de potasiu, de vitamina C și de fibre alimentare. Totodată, există studii care arată o legătură între consumul de cartof și riscul ridicat al celor două tipuri de diabet: rezistența la insulină și creșterea concentrației de glucoză plasmatică.

Diabetul gestațional este o condiție care apare doar în sarcină

Organismul mamei nu produce insulină suficient, fapt care se numește, în termeni medicali – insulinorezistență – iar nivelul glucozei din sânge este crescut. Insulina este singurul hormon al organismului care îndrumă glucoza să intre în celule care, la rândul lor, o folosesc pentru producerea de energie.

Deși orice femeie însărcinată se poate confrunta cu DG, unele dintre acestea au un risc mai mare de a dezvolta aceasta condiție, și anume:

  • femeile supraponderale
  • femeile care au avut cazuri de diabet la membrii familiei
  • femeile trecute de vârstă de 25 de ani
  • femeile de culoare
  • cele care au dat naștere unui copil cu greutate mai mare de patru kilograme
  • femeile cu intoleranță la glucoză

Dacă ți-e sete mai mult decât de obicei, urinezi mai des, ai gura uscată, faci candidoză orală, ai vederea încețoșată, s-ar putea să te confunti cu diabet gestațional. De aceea, este important să faci testul de toleranță orală la glucoză între cele 24 și 28 de săptămâni de sarcină. Doar doctorul poate decide dacă vei face testul mai devreme în cazul în care prezinți factori de risc. 

Atunci când mănânci sănătos, poți menține nivelul de zahăr din sânge la un nivel normal. De altfel, limitează-ți dulciurile și răcoritoarele, mănâncă alimente bogate în fibre, cum ar fi legumele și fructele, dar și cereale. Evită sărirea meselor deoarece nivelul de zahăr din sânge poate fluctua. De asemenea, este binevenit sfatul unui nutriționist în ceea ce privește alimentația ta în timpul sarcinii.

Este important să efectuezi testul de toleranță la glucoză orală cu 75 g glucoză între șase și 12 săptămâni după naștere pentru a vedea ce s-a întâmplat cu diabetul. De altfel, chiar dacă diabetul gestațional dispare după naștere, poate crește riscul de a face diabet de tip 2 pe parcursul vieții.

De asemenea, în general, efortul fizic intens poate genera hipoglicemie. Nivelul glicemiei poate creste ușor într-o sarcină normală, la fumătoarele înrăite, la obeze, la persoanele sedentare, după anestezie, intervenții chirurgicale și după administrarea de glucoză.