Vitamina C contribuie la repararea țesuturilor, vindecarea rănilor, creșterea și repararea oaselor și sănătatea pielii. De asemenea, ajută organismul să lupte contra infecțiilor, fiind de fapt un antioxidant (protejează celulele de afectarea cauzată de radicalii liberi). Prin urmare, dezvoltarea fătului depinde în mare parte și de aportul de Vitamina C în perioada sarcinii.

Nu în ultimul rând, vitamina C în sarcină ajută la absorbția fierului (esențial în sarcină) prin transformarea acidului folic în formă să activă, dar și la depozitarea acestuia în organele vitale.

Vitamina C este esențială pentru dezvoltarea sănătoasă a bebelușului, dar și pentru sănătatea gravidei, însă puțini cunosc complicațiile pe care le poate provoca dacă este consumată în exces. Haideți să aflăm împreună care sunt beneficiile pe care le oferă vitamina C în sarcină, dar și ce probleme poate cauza!

De câtă vitamina C ai nevoie în sarcină?

Multe femei însărcinate se întreabă dacă este bine să ia suplimente cu vitamina C în timpul sarcinii. Ai voie să iei vitamina C în sarcină doar la recomandarea medicului! De altfel, când vine vorba despre vitamina C în sarcină sau de orice alte vitamine pentru sarcină, este foarte important să vorbești cu medicul tău pentru a afla care este aportul zilnic de care ai nevoie.

De obicei vitamina C se asimilează destul de ușor din alimentele pe care cu siguranță le consumi frecvent, însă dacă nu resuesti să îți iei aportul necesar din surse naturale, medicul ți-ar putea recomandă un supliment de vitamina C în sarcină.

  • Femeile gravide cu vârsta de 18 ani: 80 miligrame de vitamina C pe zi;
  • Femeile gravide de peste 19 ani: 85 mg de vitamina C pe zi;
  • Femeile care alăptează cu vârsta peste 18 ani: 115 mg de vitamina C pe zi.
  • Cantitatea zilnică maximă considerată sigură pentru femeile însărcinate este de 1800 – 2000 mg.

Prea multă vitamina C în sarcină

De obicei, organismul uman poate gestiona aportul de vitamina C, excesul fiind eliminat prin urină. Din păcate, însă, nu suntem capabili să fabricăm singuri vitamina C și nici să o depozităm pentru un timp îndelungat. Prin urmare, trebuie să reînnoim zilnic "proviziile" vitaminice. În cazul unui aport deficitar de vitamina C, poate apărea scorbutul în cazul gravidelor, o boală periodontala (care afectează încheieturile și pielea) ce conduce uneori la naștere prematură, greutate scăzută a copilului la naștere și întârzieri în dezvoltarea mintală. În cazul în care este vorba de o deficiență de vitamina C, veți observa următoarele simptome: par casant, inflamație a gingiilor, piele dura și uscată, leziuni și vânătăi greu vindecabile.

În mod surprinzător, prea multă vitamina C în sarcină poate provoca naștere prematură și scorbut la nou-născut, așa că este bine să urmăreșți compoziția suplimentelor multivitaminice prenatale (indicate pentru a reduce riscul ruperii premature a membranelor), dar și a alimentelor ambalate care pot fi fortificate cu vitamina C (sucuri și cereale). Excesul este considerat drept cantitatea mai mare de 2000 mg zilnic, dar există persoane care la o administrare de 500 mg prezintă diconfort gastro-intestinal puternic, crampe și diaree (aceasta din urmă este periculoasă pentru gravide, deoarece duce la deshidratare).