Fie că ai 20 de ani împliniți sau ești trecută deja de vârsta de 30 de ani și din anumite motive ai amânat momentul venirii pe lume al primului tău copil, în continuare vei afla multe lucruri curioase despre instalarea sarcinii și vârsta la care se întâmplă acest lucru. Pentru cele mai multe femei, încercarea de a concepe un bebeluș este precum un curs intensiv de reproducere.
Alan Copperman, medic specialist, directorul Institutului de Medicină Reproductivă din New York, afirmă că, „dacă o femeie ovulează de 500 de ori în perioada vârstei de 12 și 52 de ani, și dacă nu toate ovulele pe care le elimină sunt sănătoase, cele care rămân sunt un număr redus, dar cu adevărat viabile pentru sarcină.”
Vezi în continuare care sunt șansele tale de a rămâne însărcinată în funcție de vârsta pe care o ai.
Între 20 și 24 de ani
Aceasta este perioada magică pentru a rămâne însărcinată! Atunci când o femeie se află la vârsta de 21 de ani, 90 la sută din numărul de ovule funcționează normal din punct de vedere cromozomial, ceea ce mărește șansele de a da naștere unui copil perfect sănătos. Vârsta la care o femeie are cele mai crescute șanse de fertilitate este de 24 de ani. Femeile cu vârsta de până în 25 de ani au un procentaj de 96 la sută de a rămâne însărcinate. Dacă vârsta bărbatului este tot de până în 25 de ani, șansele scad la 92 la sută, asta deoarece cele mai întâlnite probleme de fertilitate din rândul cuplurilor tinere vin din partea lor.
Între 25 și 29 de ani
De la vârsta de 25 și până la 34 de ani, procentajul de a rămâne însărcinată pe parcursul unui an este de 86 la sută. Șansele de a face avort sunt de 10 la sută, puțin mai crescute decât în intervalul de 20-24 de ani. Nu este nevoie să consulți un specialist decât în cazul în care nu se întâmplă nimic pe parcursul a 12 luni de încercări.
Între 30 și 34 de ani
Șansele de a concepe un copil sunt încă mari – până la o rată de succes de 86 la sută pentru cuplurile care încearcă pe parcursul unui întreg an. Singura schimbare majoră este faptul că șansele de avort spontan după 30 de ani au crescut la 20 la sută. Medicii specialiști recomandă să nu se recurgă la un tratament de fertilitate. Dacă în cazul în care, dacă pe durata a 12 luni de încercări nu se instalează sarcina, se recomandă o consultație pentru a identifica problemele și a le trata înainte ca rata de fertilitate să scadă .
Între 35 și 39 de ani
La 35 de ani, șansele de a rămâne însărcinată pe parcursul unei luni sunt de 15-20 la sută, ceea ce înseamnă un procentaj de 78 la sută de a rămâne însărcinată pe parcursul unui an. Vârsta de 35 de ani pare a fi momentul în care fertilitatea începe să scadă, crescând riscul de a face avort spontan, a da naștere unui copil cu sindromul Down sau a avea o sarcină anormală.
Între 40 și 44 de ani
O dată cu avansarea în vârstă, calitatea și cantitatea ovulelor a scăzut. În acest stadiu începei să te confrunți cu provocări care îngreunează procesul de reproducere. De îndată ce ai atins pragul de 40 de ani, 90 la sută din numărul de ovule devin anormale din punct de vedere cromozomial. Femeile care se apropie de menopauză pot observa, de asemenea, că durata ciclului menstrual devine din ce în ce mai scurtă. Debutul menopauzei apare, în general, la vârste cuprinse între 40 și 60 de ani. Pentru femeile aflate la această vârstă, șansele ca tratamentul de inseminare artificială să aibe succes sunt foarte scăzute.
După 45 de ani
La 45 de ani, probabilitatea unei femei de a rămâne însărcinată nu depășește 4 procente. Asta nu înseamnă ca este imposibil cu ajutorul tehnologiilor de reproducere, însă șansele ca acestea să aibe succes sunt de 1 la sută.
Indiferent de vârstă, îți poți crește șansele de a rămâne însărcinată în funcție de momentul în care are loc ovulația. Cea mai bună metodă de a face asta este să ai contact sexual în ziua de dinaintea ovulației. Asta înseamnă că dacă ovulația are loc în ziua 14, reproducerea trebuie să aibe loc în zilele 13 și 14. De asemenea, ar trebui să eviți contactele sexuale cu 3-5 zile înainte de ziua 12, pentru a aduna un număr mai mare de spermatozoizi.