mamaplus

Ce să mănânci în primul trimestru de sarcină pentru ca totul să decurgă cum trebuie

-
//
13.04.2021

Fie că ai planificat sarcina sau ai avut parte de o surpriză, tot ce ți se întâmplă în primele săptămâni îți dă emoții și chiar palpitații. Hormonii se pun în mișcare, iar în minte îți apar o mulțime de întrebări: chiar sunt însărcinată!? Oare ce ar trebui să mănânc în această perioadă?

Așadar, despre alimentația gravidei în primul trimestru de sarcină, până la termenul de 13 săptămâni. Ideale sunt mesele care conțin alimente din toate categoriile: fructele și legumele, cerealele și carbohidrații, proteinele și produsele lactate. Țigările și alcoolul sunt subiecte tabu – și nu, nici măcar o țigară din când în când nu e permisă!

Culorile nu trebuie să lipsească din farfurie – vitaminele și sarcina

Oricine este fanul fructelor și legumelor roșii și verzi, are un avantaj clar. Vitamina A, fierul și acidul folic sunt recomandate pentru primul trimestru. Iar acestea se regăsesc, de exemplu, în broccoli, spanac, ardei (aici se pot consuma toate culorile semaforului) sau în morcovi. Tărâțele de grâu - delicioase - sunt cerealele care conțin printre cele mai mari cantități de fier.

Noul plan nutrițional pentru femeile însărcinate: așezați-vă pe canapea și mâncați cât pentru două persoane? În niciun caz!

În primele două trimestre de sarcină, nu ar trebui să consumi calorii suplimentare care să se înmagazineze în corp. Lucrurile se schimbă însă în ultimul trimestru când vei avea nevoie de aproximativ 200 de calorii suplimentare pe zi.

Și faptul ca nu trebuie să iei acum în greutate este o veste bună pentru femeile care se luptă inițial cu pierderea apetitului. Unele femei chiar pierd în greutate la începutul sarcinii. Dar nu este nicio problemă și niciun motiv de îngrijorare. Doar răbdare, kilogramele vor urma.

Ce ajută împotriva stării de greață din timpul sarcinii?

Îți este rău și te simți extrem de obosită? Bine ai venit în clubul femeilor însărcinate. De obicei, situația se îmbunătățește în jurul celei de-a 12-a săptămâni. În cazul stărilor de greață, ar putea fi de ajutor să iei mese mici, pe întreaga durată a zilei. Dacă ești deosebit de predispusă la starea de greață de dimineață, atunci sfatul nostru este să mănânci biscuiți sau fursecuri cu unt și un ceai călduț din plate, chiar după ce te-ai ridicat din pat.

Alimente și lichide care ajută în combaterea stărilor de greață

Probabil mama ți-a spus-o deja: ghimbirul este un panaceu pentru greață. Încearcă-l adăugat în ceai, sub formă de bucăți de ghimbir caramelizat sau de biscuiți cu ghimbir. De altfel, ghimbirul nu mai trebuie consumat în cantități mari după primele trei luni de sarcină, deoarece se presupune că provoacă contracții. Dar cine mănâncă o rădăcină întreagă de ghimbir în timp ce se uită la televizor? Chiar așa!

De asemenea, se spune că vitaminele B6 și B12 reduc stările de greață. Vitamina B6 se regăsește, de exemplu, în:

  • Germeni de grâu
  • Carne
  • Pește de mare
  • Praz
  • Ardei (din nou!)
  • Banane

Peștele și carnea sunt, practic, sănătoase, dar este de preferat să fie gătite sau fierte, din cauza riscului infecției cu listeria sau toxoplasmoză. Și să nu uităm: mai degrabă fără cârnați sau salam în timpul sarcinii și, desigur, fără sushi, până după naștere.

Vitamina B12 se regăsește, de exemplu, în:

  • Iaurt
  • Ouă
  • Brânză (fără brânza din lapte crud – deși conține vitamina B12, se află pe lista de stai-departe-de-ele-în-timpul-sarcinii, deoarece poate conține bacteria listeria)

Dacă starea de greață este atât de gravă încât te conduce în mod regulat la toaletă, amintește-ți (dacă mai poți gândi) să te aprovizionezi corpul cu lichide și săruri. O supă fierbinte și consistentă este sfatul nostru pentru această situație.

Dacă dorești un plan individual de alimentație pentru femeile însărcinate sau informații detaliate despre suplimentele alimentare necesare în timpul sarcinii, atunci vorbește cu medicul tău.

Ia în considerare semnalele pe care ți le dă corpul!

În încheiere, încă un sfat: corpul tău este destul de sensibil acum și probabil te va anunța de ceea ce are nevoie. Indiferent dacă e vorba de aer curat, de odihnă sau de anumite alimente pe care ți le dorești în timpul sarcinii. Nu te impacienta, bucură-te de această perioadă incredibilă și ia aminte la semnalele pe care ți le transmite oranismul.