Nimic nu poate fi mai stresant decât un test negativ de sarcină după unul pozitiv. Chiar dacă este un moment frustrant, ar trebui să știi totuși că la numai două săptămâni după asta poți încerca din nou să obții o sarcină. De altfel, fenomenul acesta se numește sarcina chimică, care poate avea loc încă în primele săptămâni de la concepție. Medicii o numesc o sarcină chimică, deoarece nivelurile hormonului gonadotropinei corionice umane (hCG) sunt inițial ridicate pentru a produce un rezultat pozitiv la un test de sarcină, dar scad înainte ca un medic să poată vedea sacul gestațional la o ecografie.

Multe femei poate nici nu știu că au suferit o sarcină chimică dacă nu fac un test de sarcină.

Semne și simptome ale unei sarcini chimice

Un test de sarcină negativ după unul pozitiv poate fi un semn al unei sarcini chimice. O sarcină chimică nu cauzează întotdeauna simptome, totuși unele semne distincte pot apărea:

  • sângerare ușoară cu o săptămână înaintea datei preconizate a mentrustruației
  • crampe abdominale, care sunt de obicei ușoare
  • sângerare vaginală care apare aproape de data preconizată a menstruației sau la scurt timp după aceea

Testele de sarcină tot mai moderne din ziua de azi fac ca femeile să poată identifică acum sarcinile încă din prima zi de implantare a embrionului. Cu toate acestea, cercetările arată că până la 25 la sută din sarcini au ca rezultat un avort spontan înainte ca o femeie să aibă simptome de sarcină sau lipsa menstruației.

Simptomele enumerate mai sus pot apărea și cu o sarcină sănătoasă. Dacă o femeie crede că există probleme cu sarcina ei timpurie, ar trebui să discute cu un medic. O sarcină chimică nu necesită de obicei intervenție medicală sau tratament. 

Cauze și factori de risc în cazul unei sarcini chimice

Nu este întotdeauna posibil să se determine cauza exactă a unei sarcini chimice. Cu toate acestea, cauzele potențiale sau factorii contribuitori pot include:

  • Anomalii cromozomiale: Neregularitățile din aranjamentele cromozomiale pot împiedica dezvoltarea fătului. Anomaliile cromozomiale sunt principala cauză a pierderii precoce a sarcinii.
  • Vârsta maternă avansată: femeile în vârstă de 35 de ani sau mai mari pot găsi mai dificil să ajungă și să rămână însărcinate.
  • Niveluri hormonale insuficiente: organismul are nevoie de niveluri mai mari de anumiți hormoni, cum ar fi progesteronul, pentru a sprijini creșterea fătului.
  • Indice de masă corporală scăzută (IMC): Femeile care sunt subponderale în funcție de IMC sunt mai predispuse la un avort spontan.
  • Anomalii uterine: Prezența fibroamelor uterine sau a neregulilor în mucoasa uterină poate împiedica implantarea embrionului în uter.

O sarcină normală este posibilă aproape imediat după o pierdere precoce a sarcinii. Majoritatea femeilor pot încerca să rămână însărcinate din nou aproape imediat după o pierdere precoce a sarcinii, cu excepția cazului în care un medic recomandă altfel. Potrivit Colegiului American de Obstetricieni și Ginecologi, este posibil să ovulați și să rămâneți gravide din nou la 2 săptămâni după o pierdere precoce a sarcinii.