Poate aștepți de mult timp „marele moment” sau poate pur și simplu s-a întâmplat. Indiferent de situație, în momentul în care ai hotărât să aduci o nouă viață pe lume, nu poți întrerupe unele activități în viața ta timp de 9 luni. Așa că după primele emoții, apar întrebările: cum mă descurc la muncă fiind gravidă? Cum va fi primită vestea la serviciu? Îmi va fi afectată sarcina de programul zilnic? BabyCenter.com a venit cu o listă de întrebări și răspunsuri pentru viitoarele mămici.

Pot lucra pe perioada sarcinii?

Dacă ești o femeie sănătoasă, ai o sarcină normală și lucrezi într-un mediu lipsit de riscuri, poți continua să lucrezi până aproape de naștere. Totuși, cu cât te apropii mai mult de termen, cu atât mai ușor obosești, așa că ia totul mai ușor. Și nu face pe martira - dacă îți permiți începerea concediului prenatal cu o săptămână sau două mai devreme, folosește acel timp să te odihnești, să te pregătești și să te răsfeți având în vedere că ar putea fi ultima oară când ai timp pentru tine pentru o perioadă lungă de timp.

Ce complicații determină încetarea muncii?

Sunt câteva condiții des întâlnite sau factori de risc ce te-ar putea face să nu mai lucrezi pe perioada sarcinii sau să scazi numărul orelor de program:

  • Dacă prezinți riscul unei nașteri premature. Aici sunt incluse femeile care așteaptă gemeni sau mai mulți copii.
  • Dacă ai hipertensiune arterială sau prezinți risc de preeclampsie.
  • Dacă suferi de insuficiență cervicală sau ai avut sarcini pierdute.
  • Dacă fătul nu se dezvoltă în ritmul în care ar trebui.

Ce fac atunci când am grețuri matinale la serviciu?

În jur de 70% dintre femei suferă de grețuri sau stări de vomă pe perioada sarcinii. Dacă ești la serviciu, ai grijă să îți faco provizii de șervețele umede pe birou și să dibuiești din timp cel mai scurt traseu către baie. Dacă nu ai făcut încă public anunțul la muncă, încearcă să fii mereu pe fază și să ai o explicație plauzibilă dacă ești surprinsă când nu te simți bine. Dacă grețurile sunt severe, s-ar putea să fii nevoită să-ți anunți superiorul despre sarcină mai repede decât te așteptai. Totuși, înainte de a-i spune, gândește-te ce vrei: compasiune? Timp liber? Program flexibil până treci peste perioada cea mai grea? Și încearcă să-ți dai seama ce așteaptă superiorul de la tine - probabil asigurări că-ți vei face treaba, chiar dacă asta înseamnă să o termini în timpul liber. Iar în final, asigură-l că grețurile matinale se termină odată cu primul trimestru.

Cum păstrez o imagine profesională pe măsură ce sarcina avansează?

Este bine de știut din timp în ce fel sarcina îți poate afecta munca. În timpul primului și celui de-al treilea trimestru, așteaptă-te la oboseală, disconfort și lipsa concentrării. În cel de-al doilea trimestru, cel mai probabil te vei simți mai energică și mai atentă. Deși simptomele sunt normale, ai grijă cui vrei să le împărtășești. Sarcina ta, deși vizibilă, poate fi totuși o chestiune privată. Cum tu vrei în continuare să fii percepută ca un angajat serios, încearcă să nu vorbești sau să te plângi de disconfort prea mult, mai ales dacă superiorul sau colegii nu sunt foarte încurajatori în privința sarcinii. Dacă prinzi câteva minute de singurătate în timpul zilei, poți face ce vrei - să visezi cu ochii deschiși, să te îngrijorezi, să te întrebi asupra a ceea ce urmează - dar e cel mai bine să fii prudentă în prezența colegilor.

Cum pot sta confortabil la muncă?

  • Fă pauze. Dacă stai jos, ridică-ți picioarele sau fă câțiva pași prin încăpere măcar o dată la două ore. Asta va ajuta la desumflarea picioarelor și gleznelor și te va ajuta să te simți mai confortabil. Cât timp ești în picioare, fă câteva exerciții ușoare de întindere, pentru a-ți proteja spatele.
     
  • Poartă haine largi și pantofi confortabili. Încearcă eventual colanți speciali pentru gravide, care previn umflăturile și varicele.
     
  • Bea multă apă. Ține-ți pe birou un pahar înalt și reumple-l des. Asta îți va da de asemenea șansa să iei o pauză, chiar și pentru un minut. Și nu te abține! Du-te la toaletă de cate ori simți nevoia.
     
  • Ai grijă să mănânci regulat și să ai gustări nutritive. Acestea din urmă previn scăderea glicemiei și grețurile matinale.
     
  • Redu stresul. Dacă nu îl poți elimina, încearcă să-l controlezi. Găsește metode precum exerciții de respirație profundă sau yoga. Dacă nu merg, încearcă pur și simplu să ieși din birou și să te întorci după ce te liniștești puțin.
     
  • Odihnește-te când poți. Dacă munca implică efort fizic, elimină-l pe cel din timpul liber. Dacă te simți extenuată, ia-ți din când în când o zi liberă din concediul medical. Dacă nu te poți concentra deloc la muncă, găsește un loc retras sau du-te la mașină și renunță la 15 minute din timpul alocat mesei pentru a trage un pui de somn.
     
  • Renunță la orele suplimentare.
     
  • Acceptă ajutor. Dacă vor colegii să-ți dea o mână de ajutor, lasă-i. Consideră-te norocoasă că sunt încurajatori.

Dacă lucrezi alături de alte tinere mămici, întreabă-le care a fost reacția șefului și a colegilor când au făcut anunțul, ce acte au avut nevoie pentru concediul de maternitate, cum s-au descurcat în timpul sarcinii cu munca, eventual cu lipsa concentrării și dacă au obținut program flexibil cât au fost gravide.