mamaplus

Ce este permis și interzis dacă suferi de constipație în perioada sarcinii

-
//
22.12.2021

Multe femei însărcinate reușesc să pună capăt neplăcerilor cauzate de constipație cu un aport crescut de fibre alimentar și consumând mai multe lichide, precum și prin prisma faptului că fac mai multă mișcare zilnic. Probioticele care modifică flora intestinală ar putea, de asemenea, să îmbunătățească defecarea. Daca aceste soluții sunt ineficiente, laxativele sunt a doua linie de terapie în cazul constipației. Femeile gravide trebuie să discute, înainte de toate, cu medicul, care este cel mai în măsură să le prescrie un tratament pentru constipație.

Dacă te confrunți cu simptomele constipației în sarcină, nu le ignora și cere-i sfatul medicului în privința opțiunilor de tratament. Ai voie să faci mișcare, așa că nu uita că în sarcină sunt permise înotul și yoga, mersul pe jos, anumite exerciții fizice și yoga prenatală, pentru că sedentarismul este cel care contribuie la constipație.

Laxativele trebuie luate cu măsură: apelează la acestea doar dacă medicul tău specialist îți recomandă! Din fericire, constipația poate fi ameliorată și fără medicamente sau laxative, dacă îți modifici dieta și dacă bei suficientă apă zilnic, dar mai ales dacă faci mișcare în mod regulat.

Fii atentă la suplimentele cu fier și la vitaminele prenatale. Acestea sunt permise în sarcină, însă dacă observi că te constipă, întreabă-ți medicul dacă este posibil să le înlocuiască cu alte suplimente.

Învață să recunoști semnalele pe care ți le transmite corpul și nu te abține atunci când trebuie să mergi la toaletă. În acest sens, este important să ai o rutină mai bună a mersului la toaletă, pentru a preveni constipația.

Mergi la toaletă la ore regulate, cam la aceleași ore în fiecare zi, și acordă-ți timp suficient pentru a folosi toaleta. Nu amâna momentul, dacă simți nevoia urgentă de a defeca.

Discută cu medicul tău despre posibilitatea de a folosi un laxativ sau o substanță care te ajută să ai scaune moi, în cazul în care constipația îți afectează calitatea vieții.

Pentru a preveni constipația, o măsură ar fi să eviți suplimentele cu fier ori, dacă acest lucru nu este posibil (pentru că medicul ți-a recomandat anumite vitamine prenatale), îi poți cere medicului să ți le înlocuiască ori să îți recomande și niste suplimente ce conțin fibre, pentru a ajuta digestia.

Retine că suplimentele cu fier pot fi o cauză a constipației în sarcină. Așa că cel mai bine este să îți întrebi medicul dacă te poți descurca fără ele sau dacă îți poate prescrie în locul acestora un alt tip de suplimente, utile în sarcină.

Pentru a calma constipația și pentru a o preveni, evită alimentele ce conțin carbohidrați simpli: covrigei, prăjituri sau tort, fursecuri ori biscuiți, gogoși din comerț, pizza, salamul, sandvișurile făcute cu felii de pâine albă.