Dopul gelatinos se formează odată cu implantarea embrionului în uter și se eliberează înainte de naștere. Mucusul din organismul gravidei reprezintă o substanță importantă pentru sarcină. Se produce în timpul ovulației, cu scopul de a ajuta spermatozoizii să treacă prin colul cervical, oferindu-le mediul ideal pentru a călători.
Odată ce ovulul este fertilizat, mucusul se va transforma pentru a sigila colul uterin astfel încât să protejeze fătul de infecții. Ultimul proces are ca rezultat formarea a ceea ce numim dopul gelatinos din sarcină. Fără acesta, a duce o sarcină la termen ar fi foarte greu de realizat, chiar imposibil.
Dopul gelatinos se formează din secrețiile glandelor cervicale și are o consistență groasă, gelatinoasă. Dopul începe să se formeze atunci când embrionul se implantează pe peretele uterin. După acest proces, colul cervical se înmoaie și se umflă, deoarece celulele mucoasale încep să pompeze mucus în cavitate până când nu mai există lacune.
Sub influența hormonului progesteron, mucusul începe să se îngroașe și continuă să fie secretat permanent astfel încât dopul gelatinos să fie mereu proaspăt.
În interiorul fluidului vâscos sunt anticorpi capabili să neutralizeze multe bacterii, viruși și alți agenți care provoacă boli. Dopul gelatinos va avea mărimea aproximativă a unei monede și va însuma aproximativ 2 linguri de mucus. De obicei are culoarea smântânii, alb gălbui, uneori cu irizații roz.
Este imposibil de făcut previziuni legate de momentul în care se va elibera dopul gelatinos, acesta depinde de la femeie la femeie. În multe cazuri acest lucru se va observa prin urme de mucus pe slip sau pe lenjeria de pe pat. Unele femei nici măcar nu observă, dopul căzând în timpul urinării sau la duș.
De obicei nu doare, însă sunt și unele cazuri, extrem de rare când se simte o senzație de disconfort atunci când se eliberează dopul gelatinos.Odată eliberat dopul, travaliul poate începe foarte curând, uneori imediat, alteori după câteva ore. În unele cazuri, travaliul debutează și după două săptămâni de la eliberarea dopului gelatinos. Însă, dacă ți-a căzut, este o idee bună să-i faci o vizită medicului tău.
Și încă ceva: faptul că ai pierdut dopul gelatinos nu înseamnă că bebelușul tău este de acum expus la infecții. Lichidul amniotic și sacul gestațional îi oferă protecție până în momentul în care se vor rupe membranele.
Sursa