mamaplus

Ce este cerclajul de col uterin și când o femeie însărcinată are nevoie de el?

-
//
26.10.2020

De cele mai multe ori, în timpul sarcinii apar situații imprevizibile care trebuie rezolvate imediat. Din anumime motive, unele femei au colul uterin mai slab (numit și col incompetent), fiind predispuse la nașterea prematură. Pentru a preveni acest lucru, medicul ginecolog trebuie să recomande un cerclaj de col uterin. Un col uterin închis ajută un copil în curs de dezvoltare să rămână în interiorul uterului până când mama atinge 37-38 de săptămâni de sarcină.

Ce este cerclajul de col uterin?

Tratamentul pentru incompetența de col uterin este o procedură chirurgicală numită cerclaj de col uterin, în care colul (cervixul) este cusut închis în timpul sarcinii. Colul uterin este cea mai mică parte a uterului și se extinde în vagin.

De ce este folosit cerclajul de col uterin?

O procedură de cerclaj de col uterin poate fi folosită dacă cervixul unei femei riscă să se deschidă sub presiunea sarcinii în curs de creștere. Un col uterin slab poate fi rezultatul:

  • unui istoric de avort spontan în al doilea trimestru de sarcină;
  • unei biopsii la colul uterin, sau al unei proceduri LEEP;
  • colului uterin afectat de întreruperea unei sarcini.

Când este cerclajul de col uterin folosit?

Cel mai bun timp pentru procedura de cerclaj de col uterin este în a treia lună (12-14 săptămâni) de sarcină. Cu toate acestea, unele femei pot avea nevoie de un cerclaj plasat undeva mai târziu pe perioada sarcinii. Acesta este cunoscut sub numele de cerclaj de urgență și este necesar dacă deschiderea sau scurtarea colului uterin au început deja. Dacă un cerclaj de urgență este necesar, viitoarele sarcini vor necesita, de asemenea, un cerclaj de col uterin.

Care sunt alternativele cerclajului de col uterin?

Dacă schimbările la nivelul colului uterin se găsesc foarte târziu în timpul sarcinii, sau în cazul în care colul uterin a fost deja deschis în mod semnificativ, repaosul la pat poate fi cea mai bună alternativă.

Care sunt beneficiile unui cerclaj?

Cerclajul de col uterin ajuta la prevenirea avortului spontan sau al nașterii premature provocate de incompetența uterină. Procedura are succes în 85% - 90% din cazuri. Cerclajul de col uterin pare a fi eficace atunci când incompetența de col uterin există, dar din nefericire diagnosticul este foarte dificil de pus și poate fi inexact.

mamaplus

De ce nu orice femeie care a avut un copil prematur are nevoie de cerclaj?

Doar femeile cu un col incompetent sau anormal pot fi ajutate cu ajutorul cerclajului. Cu toate acestea, chiar cu ajutorul cerclajului, alte probleme pot provoca travaliul să înceapă mai devreme. Femeile care au un cerclaj plasat vor trebui să fie verificate în mod curent pentru alte complicații cum ar fi infecția sau travaliul prematur.

La ce ar trebui să mă aștept înainte că cerclajul meu să fie plasat?

Istoricul medical va fi revizuit. Un examen aprofundat al colului uterin, inclusiv o ecografie transvaginală efectuată de un medic specializat în sarcini cu risc ridicat. Doctorul dumneavoastră va discuta metode de control al durerii pentru procedură. Notați-vă orice întrebări sau nelămuriri ați dori să discutați cu furnizorul de îngrijire a sănătății.

Ce se întâmplă în timpul procedurii de cerclaj de col uterin?

Majoritatea femeilor au anestezie generală, spinală sau epidurală pentru controlul durerii în timpul procedurii. Un doctor va coase o bandă de fir puternic în jurul colului uterin, iar firul va fi strâns pentru a metine colul bine închis.

La ce te poți aștepta după procedura?

Puteți rămâne în spital pentru câteva ore sau peste noapte pentru a fi monitorizată pentru contracții premature sau travaliu. Imediat după procedură pot apărea sângerări și crampe ușoare, car ar trebui să se oprească în câteva zile. Acestea pot fi urmate de o scurgere vaginală consistentă care poate continua pe toată durata sarcinii. Puteți primi medicamente pentru a preveni infectarea sau travaliu prematur. Pentru 2-3 zile după procedură, plănuiți să vă relaxați acasă; evitați orice activitate fizică inutilă.

Medicul va discuta cu dumneavoastră atunci când va fi momentul oportun pentru a relua activitățile regulate. Abstinența de la actul sexual este adesea recomandată pentru o săptămână înainte și cel puțin o săptămână după procedură.

Cât timp este lăsat cerclajul înăuntru?

În general, firul este îndepărtat de la săptămână 37 de sarcină, însă poate fi eliminat înainte să se rupă apa femeii, sau dacă încep contracțiile. Cele mai multe cusături sunt eliminate în biroul doctorului, fără complicații. Procedura este similară cu a avea un test Papanicolau și poate provoca o sângerare ușoară.

Care sunt riscurile de a avea un cerclaj plasat?

Probabilitatea de a apărea riscuri este minimală, iar majoritatea profesioniștilor din domeniul sănătății susțin că cerclajul este o procedură ce salvează vieți ceea ce compensează eventualele riscuri presupuse. Posibile riscuri pot include:

  • contracții premature;
  • distocie de col uterin (incapacitatea cervixului de a se dilata în mod normal în timpul travaliului);
  • ruperea membranelor;
  • infecție de col uterin;
  • rupturi de col uterin în cazul în care travaliul începe înainte că cerclajul să fie îndepărtat;
  • unele riscuri asociate cu anestezia generală includ vărsături și greață.

Există semne care indică o problemă pe care ar trebui să le caut după ce un cerclaj este plasat?

Este important să contactati medicul dumneavoastră dacă aveți oricare dintre următoarele simptome după plasarea cerclajului:

  • contracții sau crampe;
  • dureri abdominale sau de spate care apar și dispar ca durerile de travaliu;
  • sângerări vaginale;
  • temperatura peste 37 de grade Celsius sau frisoane;
  • greață și vărsături;
  • scurgeri vaginale urât mirositoare;
  • ruperea apei;

Ce se poate spune despre viitoarele sarcini?

Majoritatea femeilor care au nevoie de un cerclaj într-o sarcină vor trebui să aibă un cerclaj plasat și în viitoarele sarcini.