mamaplus

Ce este boala ficatului gras în sarcină și care sunt cele mai frecvente simptome

-
//
01.06.2022

Ficatul gras ce nu e cauzat de consumul excesiv de alcool (steatoza hepatică non-alcoolică) poate să apară și în timpul sarcinii. Apariția acestei probleme este bruscă și se întâmplă în trimestrul al treilea al sarcinii. Ficatul gras acut în sarcină este o complicație relativ rară a sarcinii și poate duce la complicații materne sau fetale. 

Alături de îngrijirea de susținere a mamei, nașterea fătului este singurul tratament definitiv al acestei afecțiuni.Cercetările făcute în domeniu arată că femeile care au avut de-a face cu o asemenea problemă hepatică prezintă risc crescut de boală de ficat gras și la următoarea sarcina. Totuși, acesta nu este un indicator sigur. Ficatul gras acut în sarcină este o problemă gravă de sănătate, ce poate pune în pericol viața pacientei și a fătului. 

Principalele complicații severe ale acestei afecțiuni apărute în sarcina sunt: insuficiența hepatică, hemoragia internă, insuficiența renală ori infecția severă. Ficatul gras acut de sarcină este adesea confundat cu preeclampsia, o altă afecțiune periculoasă pentru mamă și pentru făt.

Simptome ficat gras în sarcină

Pe măsură ce funcțiile ficatului sunt afectate de steatoza, viitoarea mămică experimentează o serie de simptome, precum:

  • Greață sau vărsături
  • Dureri abdominale severe
  • Oboseala extremă și somnolență
  • Pierderea apetitului
  • Icter
  • Sete exagerată
  • Dureri de cap

Femeia însărcinată care are de-a face cu asemenea simptome trebuie să apeleze de urgență la ajutor medical. Boala acută de ficat gras în sarcina poate evolua rapid, cauzând insuficiență hepatică sau renală, complicații ce pot pune în pericol atât viața mamei, cât și pe cea a fătului.

Nașterea de urgență a fătului rămâne piatra de temelie a terapiei. Este necesară evaluarea maternă și fetală frecventă; inclusiv monitorizarea continuă a ritmului cardiac fetal. 

În majoritatea cazurilor de ficat gras acut în sarcină, normalizarea funcției hepatice apar în decurs de o săptămână până la 10 zile după naștere.  Prognosticul la aceste paciente este determinat de severitatea disfuncției hepatice (bilirubină serică și timp de protrombină), creatinina serică și întârzierea nașterii.