mamaplus

Ce consecințe poate avea statul îndelungat în picioare în timpul sarcinii?

-
//
23.12.2021

În perioada sarcinii, centrul de greutate se modifică pe măsura creşterii uterului şi a fătului. Prin urmare, este necesar un efort suplimentar din partea gravidei pentru menținerea unei posturi corecte.

Specialiștii susțin că încălțămintea plată sau cu tocuri joase le vine în ajutor femeilor însărcinate care petrec mult timp în picioare. Exercițiile pentru menținerea tonusului şi forței musculaturii abdominale şi pentru întinderea musculaturii lombare sunt de asemenea benefice.

„Ori de câte ori este posibil, în ultimele luni de sarcină, să evitați să stați în picioare perioade lungi de timp. Statul pe loc, în picioare, poate încetini întoarcerea sângelui din gambe către inimă şi cap, ceea ce vă poate provoca amețeli. Dacă trebuie să stați mult timp în picioare, folosiți-vă muşchii de la picioare, pentru a stimula fluxul de sânge dinspre picioare către inimă. Deplasați-vă greutatea de pe un picior pe celălalt, «mergeți pe loc» din când în când, rotiți-vă gleznele în cercuri mici şi balansați-vă de pe vârfuri pe căl-câie şi înapoi. Nu vă păstrați astâmpărul. Evitați să stați pe loc nemişcată”, recomandă Liliana Tudose, educator prenatal și consilier în alăptare.

Pentru a preveni durerile de spate, în timp ce stați în picioare, puneți un picior pe un scaun jos sau pe un sertar deschis. După un timp, schimbați piciorul. Această manevră ajută la îndreptarea coloanei şi reduce solicitarea musculaturii lombare.