Cunoaștem deja cât de importantă este hidratarea. Cu atât mai mult, în timpul sarcinii este necesar să te hidratezi adecvat, asta însemnând să bei aproximativ 8 căni de lichide pe zi, la care se mai adaugă încă 250 ml pentru fiecare oră de activitate fizică lejeră.
Sigur, cantitatea de lichide potrivită fiecarei persoane variază în funcție de dimensiunile corpului, nivelul de activitate fizică făcut zilnic, cât și timpul rezervat acesteia.
Iar prin „lichide” nu ne referim doar la apă. Într-adevăr, apa este cea mai bună alegere, pentru că nu are calorii, este ieftină și ușor accesibilă. Însă poți consuma fructe, legume ori sucuri făcute din acestea, dar și lapte (nu în cantități mari).
Ce lichide trebuie să eviți în sarcină:
Ține cont de faptul că ar trebui să limitezi numărul de băuturi cofeinizate, deoarece cofeina poate avea efecte negative asupra copilului.
Cofeina crește ușor tensiunea arterială și cantitatea de urină pe care organismul o produce. În timpul sarcinii este posibil să fii sensibilă la aceasta, pentru că poate dura mai mult pentru a o elimina din corp.
Experții spun că aportul de cofeină ar trebui limitat la mai puțin de 200 miligrame. Cofeina se găsește și în ceai, băuturi carbogazoase, ciocolată fierbinte.
Ce se întâmplă dacă nu bei suficiente lichide în sarcină:
În afară de setea pe care o vei resimți, alte semne de deshidratare includ urină de culoare închisă, gură și ochi uscați, amețeli, constipație, durere de cap, anxietate crescută, oboseală, schimbări de dispoziție.
Dacă ai greață dimineața, este posibil să pierzi lichidele mai rapid, așa că asigură-te că bei mai multe lichide.
Cum te ajută lichidele în timpul sarcinii:
Consumând lichide, îți ajuți corpul să absoarbă mai bine nutrienții, să elimine toxinele și să transporte vitaminele, mineralele către celulele sanguine.
Corpul tău are nevoie de apă pentru a produce lichid amniotic, un volum suplimentar de sânge și pentru a ajuta țesutul să se refacă. De asemenea, lichidele te vor ajuta să scapi de picioarele și gleznele umflate, iar riscul de infecții ale tractului urinar și travaliu prematur va fi unul scăzut.
În plus, apa ajută la prevenirea unor probleme frecvente care apar în sarcină, cum ar fi constipația și hemoroizii.