mamaplus

Când este pregătită mama pentru o nouă sarcină? Răspunde un medic obstetrician-ginecolog

-
//
15.12.2020

În timpul sarcinii, femeia trece printr-o mulțime de schimbări, fie din punct de vedere fizic, fie din punct de vedere emoțional. Nașterea copilului pe cale naturală sau prin operația de cezariană este o experiență absolut diferită pentru fiecare mamă în parte, de aceea este necesar ca organismul să se refacă în totalitate pentru a fi pregătit pentru o nouă sarcină.

Medicii specialiști consideră că, dacă naști natural, timpul minim între două sarcini este de un an, iar dacă aduci pe lume un copil prin cezariană, se recomandă o pauză de doi ani.

În tot acest timp, starea de sănătate a mamei se recuperează complet, menstruația regulată se reia după alăptare, iar organismul recapătă forța fizică necesară pentru a doua sarcină.

Află de la dr. Oana Dumitrescu, medic obstetrician-ginecolog, cât timp trebuie să treacă după naștere pentru ca mama să rămână din nou gravidă și ce le recomandă femeilor care afirmă categoric că „n-aș mai face al doilea” sau „n-aș mai trece prin așa ceva”.

„Pe perioada sarcinii, mama pierde foarte multe vitamine și minerale. Atunci, organismul fiind obosit, trebuie cumva să-și revină. Adică sunt niște transformări în corpul mamei”, explică medicul.

Un an de zile, cel puțin, este perioada potrivită pentru o pauză

„Din punctul meu de vedere, cel puțin un an de zile ar fi bine. Da, am avut paciente care după 4 luni au rămas însărcinate sau după 9 luni, deși a fost o operație de cezariană. Totul a decurs bine, dar am avut emoții pe toată perioada sarcinii pentru că eu păstrez o legătură cu ele și după, și-atunci am avut emoții vizavi de ele”, spune dr. Oana Dumitrescu.

Recomandarea medicului pentru mamele care nu-și mai doresc o nouă sarcină:

„Multe femei zic: „N-aș mai face al doilea” sau „N-aș mai trece prin așa ceva”, însă le spun de fiecare dată că nu are sens să gândească așa acum, întrucât e momentul care oricum o să treacă, pe care o să-l uite categoric și o să fie bine. Cu siguranță peste 2-3 ani își vor dori din nou copii”, susține medicul obstetrician-ginecolog.