Unul dintre primele simptome ale instalării unei sarcini sunt secrețiile vaginale abundente. Ar trebui să știi din start că acestea nu reprezintă neapărat o problemă, dar dacă observi modificări ale cantității, culorii și mirosului secrețiilor în timpul sarcinii, este necesar să contactezi medicul care te ghidează. În timpul sarcinii, schimbările din corp pot provoca surprize și pot crea griji. Prin urmare, este mai bine să fii pregătită și să știi la ce să te aștepți.
Leucoreea, cunoscută și sub numele de secreție vaginală abundentă în timpul sarcinii, este un mucus cervical gros, alb sau limpede, lăptos, care începe să apară la doar două săptămâni după fertilizarea ovulului. Hormonii placentari produc acest lichid pentru a proteja colul uterin. Pe măsură ce săptămânile trec, secrețiile vaginale cresc în cantitate și devin mai deranjante în ultimele câteva săptămâni înainte de naștere. Acest lucru se datorează faptului că bebelușul începe să apese cu capul, împingând fluidele cervicale.
Când ar trebui să te îngrijoreze secrețiile vaginale în sarcină?
Dacă lichidul vaginal are alte caracteristici în timpul sarcinii, poate exista o problemă. În acest caz, trebuie să te adresezi întotdeauna medicului ginecolog. Infecțiile vaginale sunt frecvente în timpul sarcinii, mai ales după al doilea trimestru. Când apar, secreția este verzuie sau galbenă, are un miros puternic și poate fi însoțită de iritație și senzație de mâncărime. Poți simți arsuri și atunci când urinezi sau faci sex.
Infecția fungică sau candidoza vaginală este cauzată de un dezechilibru al nivelului de pH al mucoasei, ceea ce favorizează dezvoltarea ciupercii numite Candida. De asemenea, nivelurile ridicate de zahăr din fluidele vaginale normale creează un mediu propice dezvoltării ciupercii. Deși infecția vaginală nu reprezintă niciun pericol, îți recomandăm să mergi la medic cât mai curând posibil pentru a începe tratamentul. Dacă nu o tratezi, poți transmite infecția copilului în timpul nașterii.
În timpul sarcinii, cel mai frecvent tratament este reprezentat de creme și supozitoare, deoarece oamenii de știință nu sunt siguri de efectele pe care medicamentele orale le au asupra fătului.
Pentru a preveni infecțiile vaginale, Asociația Americană a Sarcinii recomandă următoarele:
- Poartă lenjerie intimă din bumbac.
- Spală-te doar cu săpunuri neutre fără parfum.
- Usucă zona genitală cu un uscător de păr la temperatură scăzută.
- Șterge-te din față în spate după ce ai mers la toaletă.
- Nu purta costumul de baie umed după înot.
- Fă baie, usucă-te bine și schimbă-ți hainele după ce faci sport.
- Nu utiliza dușuri sau spray-uri vaginale.
- Mănâncă iaurt cu probiotice și redu consumul de zahăr.
Aproximativ 10% dintre femeile însărcinate suferă de vaginoză bacteriană
Vaginoza apare atunci când populația de bacterii din vagin ajunge la niveluri mai mari decât cele normale. Cauza exactă a vaginozei bacteriene este necunoscută, dar se crede că poate fi declanșată de actul sexual. Infecția nu are întotdeauna simptome, dar uneori produce un lichid cenușiu, cu miros de pește. Medicii fac mai multe teste în timpul sarcinii pentru a determina prezența vaginozei bacteriene. Această infecție poate provoca nașteri premature și chiar avorturi spontane. Medicii o tratează, de obicei, cu antibiotice orale sau creme.
Bolile cu transmitere sexuală
Dacă ai o boală cu transmitere sexuală, cum ar fi gonoreea, chlamydia, sifilisul sau trichomoniaza, aceasta determină excesul de lichide vaginale. De obicei, secrețiile sunt gălbui sau verzui și au mirosuri puternice. Aceste boli pot provoca nașteri premature și avort spontan și pot fi transmise și bebelușului în timpul nașterii, uneori cu consecințe grave pentru sănătatea acestuia.
Placenta previa
Dacă placenta blochează colul uterin în uterul inferior în ultimele câteva săptămâni de sarcină, în loc să se deplaseze în uter, apare ceea ce se numește placenta previa. Această afecțiune poate provoca sângerări anormale în timpul sarcinii și la naștere. Placenta previa este detectată prin ecografii de rutină începând cu săptămâna a 20-a de sarcină. În general, femeile care au placenta previa ar trebui să continue sarcina întinse în pat și mergând la controale mai des decât în mod normal. În cazuri extreme, ar putea necesita repaus spitalicesc sau o naștere timpurie prin cezariană.
În cazurile normale de leucoree, nu poți face multe pentru a evita problema. Cu toate acestea, îți recomandăm să acorzi mai multă atenție igienei genitale pentru a evita alte complicații.
- Păstrează zona genitală curată și uscată.
- Șterge-te întotdeauna din față în spate.
- Folosește lenjerie de corp din bumbac.