În timpul sarcinii, progesteronul crește fluxul de sânge către bebeluș, ceea ce duce la scăderea tensiunii arteriale și la scăderea fluxului sanguin la creier – dându-ți senzația de amețeală. În perioada celor nouă luni de sarcină, este posibil să ai un sentiment de instabilitate sau vertij, care îți poate da senzația că ești pe cale să cazi din picioare sau chiar să leșini. Dar nu îți face griji, este un simptom normal și destul de comun al sarcinii pe care îl poți evita, în cea mai mare parte, făcând câțiva pași inteligenți pe care îi vei descoperi chiar acum.
Multe femei au amețeli începând cu săptămâna 12 și primele săptămâni ale celui de-al doilea trimestru de sarcină. Amețelile nu sunt de obicei unul dintre primele semne ale sarcinii, dar pot fi simptome precoce ale sarcinii dacă ai glicemia scăzută din cauza grețurilor matinale. S-ar putea să te simți amețită ca semn de sarcină chiar înainte de absența menstruației, dacă nu mânânci mult,din cauza grețurilor.
Ce cauzează amețeli în timpul sarcinii?
La începutul sarcinii, corpul tău se pregătește pentru a satisface nevoile a …două corpuri în loc de unul. Amețeala se datorează probabil mai multor factori:
- Corpul tău nu produce încă suficient sânge pentru a umple un sistem circulator în expansiune rapidă.
- Nivelurile ridicate de progesteron te pot face, de asemenea, să se lărgească vasele de sânge, crescând fluxul de sânge către bebeluș, dar încetinindu-l pentru tău – ceea ce îți poate reduce tensiunea arterială. Acest lucru, la rândul său, reduce fluxul de sânge către creier, făcându-te uneori să te simți amețită.
- Uterul în creștere poate pune presiune asupra vaselor de sânge, mai ales când stai întinsă pe spate.
- Corpul tău generează multă căldură în acest moment, iar dacă petreci prea mult timp într-o cameră călduroasă poate contribui la senzația de amețeală.
- Dacă îți scade glicemia sau te deshidratezi, este mai probabil să experimentezi o amețeală.
Amețelile în sarcină pot fi un semn al avortului spontan?
Unele femei s-ar putea întreba dacă amețelile sunt un simptom al avortului spontan. Nu îți face griji: amețeala nu este un semn comun de avort spontan. Alte mame se întreabă dacă amețelile în sarcină ar putea fi un simptom al preeclampsiei. Dar nici acolo nu există niciun motiv de îngrijorare. Senzația de leșin nu este un semn comun al preeclampsiei, care se caracterizează prin apariția bruscă a hipertensiunii arteriale în timpul sarcinii, în timp ce amețelile sunt adesea cauzate de problema opusă: tensiunea arterială scăzută.
Ce pot face cu amețelile când sunt însărcinată?
Ține minte că oricât de „normale” ar fi amețelile, nu trebuie să le ignori. Dacă te simți amețită, iată ce ai de făcut în primul rând: nu conduci, nu lucrezi și nu manipulezi obiecte care te pot răni!
Pentru a opri o amețeală, întinde-te imediat, pentru a preveni căderea sau chiar leșinul, apoi ridică-te în picioare pentru a crește fluxul de sânge către creier.
Dacă acest lucru nu este posibil, așează-te și apleacă-te cât de mult în față poți, punând capul între genunchi și respiră încet și profund. Dacă nu există loc unde să te întinzi sau să stai, îngenunchează aplecă-te înainte ca și cum și-ai lega șireturile, până când amețeala trece.
Pentru a împiedica amețeala în sarcină iată ce poți face:
- Mergi încet. Nu te ridica prea repede când ești așezată sau întinsă, deoarece poate duce la scăderea tensiunii arteriale, declanșând amețeli.
- Profită la maximum de mâncare. Asigură-te că ai o dietă sănătoasă și completă în timpul sarcinii , cu un amestec de proteine și carbohidrați complecși (cum ar fi pâinea sau pastele din cereale integrale) la fiecare masă pentru a menține nivelurile stabile de zahăr din sânge.
- Mănâncă des. Mănâncă puțin și des în timpul zilei pentru a preveni scăderile de zahăr din sânge și să ai mereu la îndemână gustări sănătoase pentru o creștere rapidă a zahărului din sânge. Opțiuni bune: o mini-cutie de stafide, un fruct sau niște biscuiți din grâu integral.
- Nu uita de lichide. Asigură-te că bei suficient de multă apă , deoarece amețelile pot fi și ele un semn de deshidratare. Încearcă să consumi aproximativ 12 până la 13 pahare de lichide pe zi și mai multe dacă faci sport.
- Îmbracă-te inteligent. Îmbracă-te în straturi ușor de îndepărtat în cazul în care începi să te simțiți supraîncălzită și evită să porți haine strânse, eșarfe sau pălării.
- Nu te culca pe spate. În al doilea și al treilea trimestru, cel mai bine este să eviți să dormi pe spate, deoarece uterul în creștere poate apăsa pe vena cavă (vena principală care transportă sângele înapoi la inimă din regiunea inferioară a corpului). Acest lucru poate interfera cu circulația optimă și poate provoca o senzație de amețeală.
- Ieși zilnic la aer curat. Stând prea mult timp într-un spațiu interior închis și supraîncălzit (cum ar fi un autobuz, un birou sau un magazin înghesuit) poate declanșa amețeli în sarcină, așa că, te sfătuim să iei o gură de aer proaspăt 5 minute la fiecare oră. Acest truc combate amețeala în sarcină, dar și alte simptome neplăcute precum constipația și umflarea picioarelor.
Când se termină de obicei amețelile în timpul sarcinii?
Odată ce încep, amețelile pot dura adesea tot restul sarcinii. Dar ar trebui să dispară după ce copilul tău s-a născut.
Uneori, deficitul de fier (anemie) poate duce la leșin pe măsură ce celulele sanguine purtătoare de oxigen sunt epuizate. Așa că dacă ai amețeli frecvente și destul de puternice, vorbește cu medicul tău despre asta din timp.
Concluzia este că, dacă amețelile persistă chiar și după ce iei măsuri pentru a le trata și preveni, discută cu medicul tău la următoarea vizită.