mamaplus

Ambalajele de plastic cresc riscul pierderii sarcinii și a Sindromului Down

-
//
09.03.2020

Suntem cu toții înconjurați de ambalaje de plastic iar marea lor majoritate conțin Bisfenol - o substanță chimică ce ne afectează sănătatea. Specialiștii avertizează că substanțele chimice din mediul inconjutaror pot dăuna copiilor nenăscuți prin creșterea riscului de avorturi spontane și apariția Sindromului Down la bebeluși.

Cercetătorii americani susțin că, până și expunerea la niveluri scăzute, prin bunurile de larg consum, în timpul sarcinii, poate interfera cu fătul în plină dezvoltare.

O nouă problemă apare: cea a hormonilor utilizați pe scară largă în sticlele de plastic, farduri sau ambalaje care ar putea cauza daune generațiilor viitoare. Oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Washington, SUA, au experimentat pe maimuțe gestante (a căror sistem de reproducere este identic cu cel uman) o doză de bisfenol A, fie în pastile, fie prin implantare în braț.

Cercetătorii spun că această doză este comparabilă cu cea la care ne expunem în fiecare zi, deși alți oameni de știință spun că cea administrată este de sute de ori mai mare și că femeile însărcinate nu ar trebui să-și facă griji. În embrionii din maimuțe, celulele ou nu au reușit să se împartă în mod corespunzător din timp, și au fost mult mai susceptibile să aibă un număr greșit de cromozomi.

Multe sarcini cu număr greșit de cromozomi duc la avort spontan, iar cele care totuși ajung la termen, riscul ca bebelușul să aibă deficiențe genetice este foarte mare.

Perturbarea sistemului endocrin

Numărul de ovule pe care o femeie le are, este stabilit la naștere, și tot atunci se stabilește cât de ușor îi va veni să rămână însărcinată precum și perioada de timp cât va fi fertilă.

Cercetătoarea P.H. a spus: "Acest lucru nu este bun deoarece se pare că am arunca o grămadă de ovule pe care o femeie le-ar avea. Apar îngrijorări cu privire la durata perioadei foarte scurtă de reproducere. Lucrul cu adevărat uimitor despre acest efect este că dozarea trece prin placentă și ajunge la fătul în plină dezvoltare. În cazul în care fătul este de sex feminin, probabilitatea ca femeia să aibă ovule normale se schimbă, ea devenind o șansă din trei."

Îngrijorările cu privire la substanțele chimice din mediul înconjurător cunoscute sub denumirea de "distrugătoarele glandelor endocrine" cresc, deoarece acestea imită în organism efectul estrogenului.

Nivelurile ridicate la om au fost legate de probleme de obezitate și de comportament, totodată ducând la probleme de fertilitate (cum ar fi numărul mic de spermatozoizi la bărbați). Acest studiu, publicat în revista "Proceduri" a Academiei Naționale de Științe (KEEP), Marea Britanie - rezultă din constatările care s-au făcut studiind șobolani. Deoarece criticii au fost de părere că sistemul reproductiv al șobolanului este diferit de cel uman, aceleași studiu a fost efectuat și pe maimuțe.

Medicii sunt de părere că majoritatea oamenilor sunt expuși la bisfenol A, dar nivelurile sunt extrem de scăzute și o mare parte din această cantitate este neutralizată în intestin și ficat. Expunerea țesuturilor este, probabil, minimă. De fapt, contrar a ceea ce susțin autorii acestui articol, nivelurile de bisfenol A sunt prea mici pentru a fi măsurate la oamenii normali.

Nivelurile de expunere utilizate de autori în prezentul studiu sunt de departe excesive, astfel încât o expunere normală ridică probleme minime pentru femeile gravide și copii lor - însă de luat în considerare.