mamaplus

Alarmant: Femeile însărcinate sunt din ce în ce mai expuse la chimicale periculoase

-
//
11.05.2022

Expunerea prenatală la substanțele chimice industriale poate proveni din aer, alimente, apă, materiale plastice și alte produse industriale și de consum. Deși aceste substanțe chimice ar putea fi dăunătoare pentru sarcină și dezvoltarea copilului, puține dintre aceste substanțe chimice sunt monitorizate în mod curent la oameni. Un studiu american care a inclus un grup foarte divers de femei însărcinate pe parcursul a 12 ani a constatat o creștere a expunerii la substanțe chimice provenite din materiale plastice și pesticide care pot fi dăunătoare pentru dezvoltare.

Multe dintre substanțele chimice la care au fost expuse femeile erau substanțe chimice de înlocuire: noi forme de substanțe chimice care au fost interzise sau eliminate treptat și care pot fi la fel de dăunătoare ca cele pe care le-au înlocuit. Studiul a constatat, de asemenea, că multe femei au fost expuse la neonicotinoide, un tip de pesticid care este toxic pentru albine, potrivit UCSF.

Cercetătorii au măsurat 103 substanțe chimice, majoritatea provenite din pesticide, materiale plastice și substanțe chimice de înlocuire a BPA și ftalați, folosind o nouă metodă care a capturat zeci de substanțe chimice sau urme chimice dintr-o singură probă de urină.

Mai mult de 80% dintre substanțele chimice au fost găsite la cel puțin una dintre femeile din studiu, iar mai mult de o treime dintre substanțele chimice au fost găsite la majoritatea participantelor. Studiul a constatat, de asemenea, că unele dintre aceste substanțe chimice erau prezente în cantități mai mari decât cele observate în studiile anterioare.