mamaplus

9 tipuri de eliminări vaginale în timpul sarcinii și semnificația lor

-
//
17.05.2021

Pe lângă partea frumoasă și emoționantă a celor 9 luni de sarcină, această perioadă îți poate aduce și numeroase provocări, cunoștințe noi despre propriul corp, dar și anumite provocări. Este foarte important să urmezi sfaturile medicului ginecolog care îți ghidează sarcina și să nu neglijezi semnalele pe care ți le transmite corpul tău, inclusiv poate fi vorba și despre eliminările pe care le observi în această perioadă. Unele dintre ele sunt inofensive, iar altele necesită intervenția imediată a medicului și un tratament corespunzător. Vezi în continuare care sunt cele șapte tipuri de eliminări vaginale care ar putea apărea pe parcursul sarcinii și ce semnifică fiecare dintre ele.

Transparentă sau de culoare alb lăptos

Este vorba, în acest caz, de leucoree, acea secreție vaginală sănătoasă și normală, mai ales dacă are un miros ușor. Dacă nu este vorba despre ultimele săptămâni de sarcină și te confrunți deja cu o abundență continuă de secreție vaginală care are o textură groasă și gelatinoasă, ar trebui să iei legătura cu medicul tău deoarece poate fi un semn al unui travaliu prematur.

Albă și grunjoasă

Acest tip de secreție vaginală seamănă, mai degrabă, cu acele produse lactate care constă în bucățele de brânză amestecate în smântână, așa cum mai vedem prin reclamele de la televizor. Aceasta poate indica o infecție cu drojdie vaginală. Este destul de comună, iar corpul femeii este mai suscepibil de a se infecta în timpul sarcinii. Alte simptome includ senzațiile de mâncărime, de „arsură”, durere la urinare sau la contactul sexual.

Verzuie sau galbenă

Acest tip de secreție nu este una sănătoasă indicând apariția unei infecții bacteriene cu transmitere sexuală, cum ar fi infecția cu Chlamydia Trachomatis. Uneori, infecția cu transmitere sexuală nu are semnale, dar o altă posibila alarmă poate fi roșeața sau iritația la nivelul organului genital. Infecția cu transmitere sexuală poate aduce complicații în sarcină care, la rândul lor, pot afecta atât bebelușul din burtică, cât și pe mama. Uneori, aceste complicații nu apar decât la câțiva ani după naștere, însă pot afecta sistemul nervos și dezvoltarea bebelușului sau poate cauza infertilitate în rândul femeilor.

Cenușie (gri)

O secreție de culoare gri poate indica o vaginoză bacteriană (VB), mai ales dacă are un miros asemănător peștelui și care devine mai pronunțat în urma actului sexual. VB este rezultaul unui dezechilibru al bacteriilor sănătoase din vagin. Dușul exagerat și multiplele relații sexuale, cu diferiți parteneri, pot creste riscul de a face vaginoză bacteriană.

Maro

Acest tip de secreție poate apărea din cauza sângelui vechi care iese din corp, ceea ce poate fi un simptom precoce al sarcinii. Secreția vaginală maro care apare în timpul sarcinii nu este neapărat un motiv de îngrijorare, însă cel mai bine este să îți anunți doctorul cu privire la acest aspect.

Roz

Secreția vaginală de culoare rozalie apare de obicei fie la începutul sarcinii, fie în ultimele săptămâni de sarcină când corpul tău este pregătit pentru a intra în travaliu. Poate apărea înainte de a avea un avort sau în timpul unei sarcini extrauterine (ectopice). Un studiu publicat în 2010 în revista de specialitate obstetrică-ginecologie, a arătat că cele 4510 paticipante care s-au confruntat cu episoade ușoare de sângerare în primul trimestru de sarcină, în special acele episoade care au persistat de la una până la două zile, nu au fost asociate cu un risc crescut de a face avort.

Roșie

În acest caz, este nevoie neapărat de atenția medicului tău, în special dacă sângerarea este groasă, îți creează dureri sau crampe abdominale ori conține cheaguri. Aceste simptome indică un avort sau o sarcină extrauterină. O altă cauză a secreției vaginale roșiatice, care este mai puțin serioasă, poate apărea în timpul primului trimestru de sarcină și poate fi cauzată de implantare sau de infecție. Sângerarea într-o sarcină înaintată poate indica serioase probleme de sănătate sau un travaliu prematur, ceea ce va însemna că vei avea nevoie de o atenție medicală imediată.

Cum poți menține sănătatea secreției vaginale în timpul sarcinii?

  • Evită să folosești tampoane.
  • Evită spălarea exagerată. O baie regulată în zona genitală este suficientă.
  • Ai grijă la produsele de igienă intimă, dar și la prosopul cu care te ștergi în zona intimă.
  • Poți utiliza protej-slip-uri care nu au miros și care nu sunt colorate pentru absorbția surplusului de secreție vaginală.
  • Ștergerea vaginului se va face din față către spate.
  • Usucă-ți de fiecare dată zona genitală după ce ai făcut baie sau după ce ai înotat.
  • Poartă lenjerie intimă dintr-un material respirabil.
  • Evită să porți blugi strâmți și lenjerie intimă din nailon.
  • Evită excesul de zahăr care poate duce la apariția infecției cu drojdie vaginală.
  • Încearcă alimente probiotice recomandate pentru tine în timpul sarcinii (de către medicul tău) pentru a preveni dezechilibrul bacteriilor sănătoase din vagin.