O listă cu lucruri pe care viitorul tată nu trebuie să le spună niciodată viitoarei mămici este extrem de ușor de realizat. Ținând cont de faptul că femeile sunt de pe Venus, iar bărbații de pe Marte, este de la sine înțeles faptul că există destul de multe șanse ca cele două sexe să nu fie pe aceeași lungime de undă. Dacă ești viitor tată și ții la liniștea căminului, ar trebui totuși să eviți să rostești următoarele afirmații.
Nu se știe dacă sunteți pe deplin conștienți că în sarcină majoritatea gravidelor, datorită schimbărilor hormonale și valului de emoții resimțite, trec printr-o perioadă delicată. Astfel, orice discuție poate fi ușor interpretată în alt mod decât cel uzual, iar voi chiar dacă aveți intenții bune, ajungeți rapid să fiți înțeleși greșit. Prin urmare, vă venim în ajutor cu o listă de lucruri pe care nu ar trebui să le rostiți, cel puțin 9 luni din viață:
1. Am dormit tare bine azi-noapte
Majoritatea viitoarelor mămici au ochii împăienjeniți de somn. Fie din cauza drumurilor dese la toaletă, fie din cauza copilului care a fost agitat sau nu a lăsat-o să închidă un ochi. Din acest motiv, somnul devine un lux. Faptul că tu te-ai odihnit bine este o bucurie pe care, cel puțin o perioadă, ar trebui să o savurezi de unul singur.
2. Ești atât de irascibilă sau de ce plângi din nou?
Ambele reprezintă afirmații care nu ar trebui rostite vreodată de un viitor tată către viitoarea mămică. Este mai mult decât evident că ea nu mai este ființa drăguță și amabilă cu care te-ai obișnuit până acum, dar nu uita de faptul că în corpul său crește copilul vostru. Iar pentru acest lucru ea va trece prin anumite schimbări, inclusiv pe plan emoțional. Dacă nu te simți capabil întotdeauna să o sprijini sau să o consolezi (chiar dacă motivele sale par de cele mai multe ori lipsite de temei sau chiar inexistente), cel puțin nu îi atrage atenția în acest mod brutal asupra dispoziției sale mentale. Nu o va privi cu siguranță drept o remarcă îndreptățită.
3. Ce motive ai de îngrijorare?
Prin creierul unei femei gravide trec un milion de gânduri și o tonă de emoții o copleșesc, așadar este realmente inutil să o întrebi de ce se îngrijorează. Oricum nu ai la îndemână o soluție pentru a-i liniști toate temerile. Singurul lucru înțelept pe care îl poți face este să o ții strâns în brațe și să o faci să se simtă iubită.
4. Hai să facem sex cu variantele la fel de neinspirate: parcă medicul a spus că este în regulă să facem sex sau am citit undeva că femeilor le place să facă sex în timpul sarcinii
Faptul că viitoarei mămici i s-a permis să întrețină relații sexuale și că își dorește acest lucru sunt complet diferite. Partenera ta se poate confrunta cu o mulțime de senzații pe plan fizic pe care nu le înțelege întotdeauna, modificarea aspectului corporal și, bineînțeles, o vor frământa gânduri legate de sarcină. Încearcă să afli, înainte de toate, dacă este cu adevărat interesată de sex și apoi adresează întrebarea concretă. Există și alte modalități prin care vă puteți bucura de intimitate în doi care nu presupun neapărat sex. Iar faptul că ai auzit sau ai citit despre alte femei care apreciază sexul în timpul sarcinii nu ajută absolut deloc. Niciuna dintre ele nu este soția ta.
5. Dar abia ai luat cina sau nu crezi că o singură porție este de ajuns?
Dacă ții la fericirea căminului tău nu rosti în vecii vecilor asemenea vorbe lipsite de cumpătare. Nu vor fi apreciate, de altfel, de nicio femeie, niciodată, cu atât mai puțin de una gravidă care, ca urmare a poftelor care o răvășesc și a copilului găzduit de corpul său, poate consuma mai multe alimente decât în mod normal deoarece îi este foarte foame. Știi prea bine că femeile detestă orice referiri la greutate, așa că nu este cazul să te poziționezi tu într-un critic, mai ales în această perioadă. Dacă are pofte, asigură-te doar că are la dispoziție tot ce își dorește.
6. Cred că mi-ai lărgit perechea preferată de pantaloni
Chiar dacă acest lucru poate fi adevărat, nu este o idee bună să îl spui. Ținând cont de faptul că are un corp care și-a modificat, uneori radical, forma, se poate să apeleze și la hainele tale pentru un confort sporit.
7. Știu cum te simți, dragă!
În niciun caz acest lucru nu este adevărat. Cu excepția situației în care ai fost și tu gravid timp de 9 luni. Chiar și așa, fiecare sarcină este diferită și este experimentată diferit de fiecare femeie în parte. Este de apreciat faptul că dorești să fii empatic, dar găsește alte modalități de a te exprima.
8. Are efect crema pentru vergeturi?
Ai înțeles că o sarcină nu este un lucru ușor. Cu cât vei atrage mai mult atenția asupra modificărilor corporale ale partenerei tale, precum vergeturi, celulită, varice, cu atât sunt șanse mai mari să te alegi cu o stare de proastă dispoziție. Las-o pe ea să se îngrijoreze cu privire la propriul corp, nu este cazul să-i atragi și tu atenția.
9. Toate gravidele au nasul mai mare?
„Vrei cumva să insinuezi că nasul meu este mai mare?”. Crede-ne, nu-ți dorești să intri în această discuție.
10. Anestezia epidurală/nașterea prin cezariană este destul de scumpă. Ar trebui să naștem natural
În primul rând, nu este vorba despre corpul tău, așa că nu vorbi niciodată la plural cu viitoarea mămică. Ea este singura care îți va purta copilul în pântec timp de 9 luni și tot ea îl va aduce pe lume. Așa că este de la sine înțeles că alegerea modului în care va face acest lucru îi revine... evident tot ei.
11. Pare că ești gravidă de o mie de ani
Și ea simte același lucru, nu are nevoie de tine să-i reamintești. Cel puțin, nu în acest mod lipsit de compasiune. Gândește înainte de a vorbi!
12. Cât durează să slăbești după naștere?
În mod logic ar trebui ca mai întâi să aiba loc nașterea și abia apoi să intervină modalitățile de gestionare a surplusului ponderal. Este în regulă dacă te plimbi sau faci mișcare alături de ea, dacă îi pregătești mese sănătoase, nu uita că în interiorul său crește o altă ființă umană.
13. Ce părere ai de un al doilea copil sau ar fi drăguț să avem copii la un an diferență
Acest comentariu îți va aduce în primul rând o privire ucigătoare. Apreciază durerea și sacrificiul prin care ea trece și nu presupune că își va dori prea curând să repete experiența.