Medicii susțin, că cauzele avorturilor spontane la diverse etape ale sarcinii sunt diverse. Cel mai important este să înțelegeți, de ce s-a produs acest lucru într-un caz concret, individual. Doar după aceasta, făcând concluziile de rigoare și urmând o pregătire respectivă, veți putea evita repetarea acestei situații. 80% din avorturile spontane nu s-ar fi produs, dacă viitoarele mame ar fi avut o atitudine mult mai serioasă față de sănătatea lor. Sarcina – nu este o boală, femeia nu trebuie să fie izolată timp de 9 luni de lumea din jur. Însă ea este pur și simplu obligată să fie mai prudentă.
1. Avorturile spontane –până la șase săptămâni se întâmplă în special din cauza malformațiilor embrionului. Potrivit cercetărilor, până la 90% din embrionii respinși aveau anomalii în dezvoltare și afecțiuni în structura cromozomială. Din fericire, astfel de anomalii nu se repetă, astfel încât următoarea sarcină nu este supusă riscului.
2. La termenul de 6-12 săptămâni până la 60% din avorturile spontane sunt provocate din cauza problemelor în sistemului endocrin la femei. De exemplu, excesul de hormoni masculini și insuficiența celor feminini, dar și dezechilibrul hormonal al glandei tiroide.
În cazul producerii fertilizării, embrionul nu mai poate deja să se prindă de uter din cauza stratului foarte subțire de mucus. Astfel, ovulul fertilizat este respins. 3. Uter cu tonus ridicat încă o problemă cu caracter hormonal.
4. 70% de cazuri ale avorturilor spontane reprezintă defectele în sistemul de coagulare a sângelui. Din fericire, metodele moderne de diagnosticare permit depistarea precoce a acestor schimbări și corectarea lor în timpul sarcinii. Important, este ca fonul hormonal al viitoarei mame să fie ținut sub control de la începutul sarcinii.
5. Infecțiile tractului genital în stadiu avansat
Acestea deseori sunt depistate în timpul sarcinii. Chiar dacă reprezintă pericol pentru făt, un tratament corespunzător nu îl va afecta.
6. Diverse boli bacteriene sau virale acute, cum ar fi gripa sau salmoneloza pot provoca anomalii în dezvoltarea fătului, lucru care va cauza avortul spontan. Următoarea sarcină însă garantat va decurge fără probleme. În special, dacă organismul femeii a reușit să se odihnească și să acumuleze forțe.
7. Inflamația țesuturilor uterului deseori apare din cauza unor avorturi suportate anterior, dar și din cauza maladiilor care nu au legătură cu ginecologia. De exemplu, gripa sau angina dau complicații, care reprezintă un impediment pentru o dezvoltare normală a sarcinii. În acest caz, mai întâi de toate trebuie să vă tratați, după care să planificați următoarea sarcină.
Imunitatea viitoarei mame la fel se poate împotrivi sarcinii. De exemplu, cunoscuta diferență a factorului Rh. Ce înseamnă această terminologie? Sistemul anticorpilor omului, care se află la suprafața eritrocitelor. Dacă în sânge este prezent factorul Rh negativ, înseamnă, că factorul Rh este pozitiv. Dacă acesta lipsește din sânge, atunci factorul Rh este negativ.
Dacă mama are factorul Rh negativ, iar bebelușul are factorul Rh pozitiv, atunci în organismul femeii are loc producerea anticorpilor drept răspuns la antigen străin. Acești anticorpi provoacă distrugerea eritrocitelor fătului. În consecință, la făt se dezvoltă o formă serioasă de anemie, care duce la majorarea ficatului, splinei, hipoxiei țesuturilor, afectează organele interne. În cazul distrugerii anticorpilor fătului de către anticorpii mamei, este afectat creierul copilului, lucru care provoacă encefalopatie.
Soluția –controlați tirurile anticorpilor pentru ca să vă fie introdusă la timp imunoglobulina anti D.
8. Imunitatea scăzută a mamei la fel poate fi cauza unui avort spontan. Asta pentru, că uneori, organismul mamei nu este pregătit pentru a ”hrăni” și a asigura sănătatea ei și a copilului. Astfel, organismul alege cine este mai puternic, adică femeia. Respingînd fătul, el păstrează viața acesteia. Dacă s-a întâmplat o situație similară, pentru următoarea sarcină ar trebui să vă pregătiți mult mai bine. Mai întâi de toate, trebuie să vă refaceți, să vă întăriți sistemul imunitar și să fiți mai atentă față de propria sănătate. 9. Sarcina nedezvoltată sau anembrionia se întâmplă atunci, când ovulul este fertilizat, însă din cauze necunoscute embrionul nu se dezvoltă. Deocamdată, medicii nu pot da un răspuns ferm: de ce? Ne liniștește doar faptul, că în cazul următoarei sarcini, de regulă, situația nu se repetă. Important, este să vă programați psihologic pe unda pozitivă și totul va fi bine. Felul în care femeia este dispusă influențează asupra unei sarcini reușite.
10. Cauza avorturilor spontane – de la 12 până la 22 săptămâni este insuficiența colului uterin – relaxarea mușchilor uterului, care mențin ovulul fecundat. Aceasta poate fi provocată de o traumă ( de ex. procedura de extindere a
colului uterin sau FIV). De asemenea, această situație poate fi influențată de perturbările hormonale. Pentru a evita acest lucru, în cadrul examinării femeii gravide, medicul trebuie să fie atent la starea țesuturilor uterine. Dacă colul uterin este relaxat sau lungimea lui este micșorat (norma este următoare: până la 28 de săptămâni – 35-45 mm, după – 30-35 mm), el va trimite viitoarea mamă să facă o ecografie vaginală. Doar după obținerea rezultatelor, poate fi prescris sau nu un tratament. De regulă, este vorba despre o terapie hormonală sau introducerea unui dispozitiv special (numit inelul lui Mayer), care va ține colul uterin în poziția necesară. De asemenea, trebuie să limitați eforturile fizice, mai mult să stați culcată, să renunțați la relațiile sexuale. De regulă, toate acestea în comun ajută, iar copilul apare pe lume la timpul stabilit.