Dacă încerci să concepi un copil, înțelegerea modului în care funcționează ovulația îți va oferi cele mai mari șanse de a rămâne însărcinată. Așadar, în primul rând ar trebui să știi că ciclul menstrual poate varia de la 24 la 36 de zile, cu ovulația apărând cu 12-14 zile înainte de următoarea menstruație (prima zi este prima zi a menstruații). Dacă ai un ciclu de 28 de zile, aceasta ar fi la jumătatea distanței, în jurul zilei 14. Însă, dacă ciclul este în mod regulat de 30 de zile, ovulația va avea loc în mod normal între ziua 16 și 18. Cu toate că există multe informații la acest subiect, unele femei mai cred în anumite mituri sau stereotipuri legate de momentul în care vor rămâne însărcinate.

Poți rămâne însărcinată doar dacă faci sex în ziua în care ovulezi

Deși este adevărat că ovulul este viabil doar 12 până la 24 de ore, poți rămâne însărcinată dacă ai relații sexuale în oricare dintre cele cinci zile înainte de ovulație și în ziua în care ovulezi. Acest lucru se datorează faptului că spermatozoizii pot supraviețui în vagin, uter sau trompe uterine până la cinci zile.

Trebuie să ai un act sexual în fiecare zi din perioada fertilă pentru a rămâne însărcinată

Ai o fereastră de fertilitate de aproximativ șase zile, așa că actul sexual în orice moment în această perioadă poate duce la concepție. Unii experți sugerează că actul sexual la fiecare două zile în timpul ferestrei fertile va crește șansele unei sarcini.

Durează mai mult să rămâi însărcinată dacă ai luat anticoncepționale

Este perfect posibil să fi fertilă în termen de o lună de la renunțarea la anticoncepționale, dar poate dura și câteva luni pentru ca hormonii să revină la normal.

Pentru a putea concepe, trebuie să ai orgasm

Desigur, partenerul trebuie să aibă un orgasm pentru a se asigura că spermatozoizii ajung în trompele uterine și în ovul. Cu toate acestea, orgasmul feminin nu are niciun efect asupra acestui proces și, prin urmare, nu este necesar ca concepția să aibă loc.

O creștere a temperaturii indică când ești cel mai fertilă

Un grafic al temperaturii pe parcursul mai multor cicluri te poate ajuta să recunoaști zilele cele mai fertile. Cu toate acestea, întrucât o creștere a temperaturii apare imediat după ce ai ovulat, este mai ușor să folosești un kit de ovulație care indică fereastra de fertilitate prin detectarea creșterii hormonului luteinizant (LH), ce apare chiar înainte de a ovula.

Ovulația este dureroasă

Pentru majoritatea femeilor, ovulația nu implică durere. Cu toate acestea, aproximativ 20% dintre femei simt un disconfort, fie pe o parte a spatelui inferior, fie în abdomen chiar înainte de ovulație. Cunoscut sub numele de „mittelschmerz”, acesta poate dura oriunde de la o oră sau până la câteva zile.

Un ciclu neregulat înseamnă că ești mai puțin fertilă

Dacă ai un ciclu menstrual neregulat, este mai dificil să-ți găsești fereastra de fertilitate, dar nu înseamnă neapărat că ești mai puțin fertilă. Actul sexual la fiecare câteva zile pe parcursul lunii ar putea crește șansele de a rămâne însărcinată. Cu toate acestea, un ciclu neregulat poate fi uneori cauzat de afecțiuni medicale care pot afecta fertilitatea, așa că merită să soliciți sfatul medicului.

Anumite poziții sexuale pot crește șansa unei sarcini

Nu există nicio dovadă că picioarele în aer sau adoptarea altor poziții după sex cresc șansa unei sarcini.

Greutatea nu afectează concepția

Pentru a-ți oferi cea mai bună șansă de a rămâne însărcinată, trebuie să ai o greutate sănătoasă. Dacă IMC-ul (indicele de masă corporală) este de 29 sau mai mult, estrogenul depozitat în celulele grase ale corpului poate provoca un dezechilibru hormonal care poate reduce ovulația. A fi subponderală poate provoca cicluri neregulate, ceea ce poate, de asemenea, face mai dificil procesul de concepție. O dietă sănătoasă și bine echilibrată, împreună cu o mulțime de exerciții fizice sunt cele mai bune lucruri pe care le poți face, atât înainte de concepție, cât și în timpul sarcinii.