Vă place bucătăria asiatică? Atenție mare la cantitatea de sos de soia pe care o consumați, pentru că s-ar putea să vă scadă fertilitatea considerabil. Un studiu recent arată că fertilitatea bărbaților poate fi afectată de consumul exagerat de soia și al produselor derivate din aceasta. Bărbații vegetarieni, care preferă proteinele din soia, trebuie să se mai gândească un pic dacă vor să facă un copil. Chiar și consumul moderat al unor produse pe bază de soia îi poate afecta, prin scăderea calității și cantității spermatozoizilor.

De vină se pare că sunt isoflavonii, care influențează în cazul femeilor, producția de estrogen. În sprijinul acestei teorii vin testele pe animale, care au evidențiat legătura între isoflavoni și infertilitate.

Un studiu făcut pe bărbați care consumă alimente pe bază de soia, condus de Dr. Jorge Chavarro de la școala publică de sănătate Harvard din Boston, a ajuns la următoarele concluzii:

”Asocierea între consumul de soia ca fiind neprielnic și calitatea spermei, este mai strânsă în cazul bărbațiilor supraponderali sau în cazul celor care suferă de obezitate. Corpul unui bărbat care are o greutate în limitele normalului, produce mai puțin estrogen decât un bărbat supraponderal. De asemenea, bărbații care au prezentat o calitate superioară a spermei, sunt mai expuși riscului decât restul. 

Bărbații care produc o cantitate normală sau ridicată de spermă, având o calitate bună, sunt mult mai expuși decât cei care au prezentat indici scăzuți.” a declarat Dr. Chavarro.

Chiar și Asociația Vegetarienilor susține că acele cupluri care planifică un copil în viitorul apropiat, ar trebui să se abțină de la consumul produselor pe bază de soia sau să-l reducă până la 2-3 ori pe lună.