În corpul femeii există un hormon care stimulează pofta de mâncare. Deci, dacă nivelele tale sunt ridicate și instabile, poți ajunge să mănânci compulsiv, iar acest lucru poate afecta nivelul de fertilitate.

Grelina este hormonul care stimulează apetitul, produs în special de celulele situate în stomac și cele din pancreas. Acesta te poate determina să mănânci fără să te controlezi și să te îngrași foarte mult. Grelina intră în acțiune atunci când ești stresată.

Legătura dintre stres, mâncare și fertilitate

Studiile au încercat să demonstreze că grelina poate fi cauza pentru care devii o "lacomă". Dar ele analizează, de asemenea, modul în care acest lucru îți poate reduce nivelul de fertilitate. Cercetătorii de la Universitatea din Melbourne (Australia) au experimentat pe șoareci și au constatat că grelina modifică efectele negative ale stresului cronic asupra șanselor de concepție. Ei au concluzionat că există o legătură între stres, consumul compulsiv și problemele de fertilitate la femei.

Ce spune studiul

Când cercetătorii au blocat receptorul hormonal de grelină la femelele șoarece, impulsul de a mânca a devenit foarte mare, iar nivelul fertilității a crescut treptat.

În prezent, obezitatea la femei este una din cauzele numeroaselor tulburări legate de sarcină. S-a sugerat chiar că 12% din infertilitatea primară este o consecință a problemelor legate de greutate.