Uscăciunea vaginală este un subiect delicat și dureros pentru majoritatea femeilor, iar lubrifianții sunt aliații lor de încredere atunci când vine vorba despre relațiile intime. Un sondaj realizat la 6.500 de femei din 11 țări arată că 18% dintre femeile cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani de uscăciune vaginală. Ceea ce ar trebui să știe din start aceste femei ține nemijlocit de planurile lor de viitor și mai ales dorința de a deveni mame, pentru că lubrifianții ar putea deveni un impediment serios în calea spre succes.

Majoritatea lubrifianților conțin spermicide (substanțe care omoară spermatozoizii și reduc motilitatea lor), iar un sfat bun pentru evitarea lor ar fi să rezervați mai mult timp pentru preludiu.

Specialiștii au descoperit că lubrifianții artificiali afectează spermatozoizii și interferează cu rolul pe care lubrifianții vaginali naturali încearcă să îl îndeplinească. În mod normal, aciditatea secreției vaginale ar ucide spermatozoizii, însă în perioada ovulației mucusul cervical este alcalin și protejează spermatozoizii. Lubrifiantul artificial împiedică spermatozoizii să ajungă la timp în mediul alcalin protector oferit de mucusul cervical și aceștia mor în mediul acid al vaginului, fără a mai ajunge în uter. Nu uitați că cel mai bun lubrifiant rămâne cel natural, iar pentru a-l obține este suficient să acordați mai multă atenție preludiului.

Un alt dezavantaj al lubrifianților, în special al celor pe bază de apă este riscul infecțiilor vaginale. Lubrifianții pe bază de apă conțin adesea glicerină și glicerol. Aceste substanțe (zaharuri) pot provoca infecții vaginale, deși părerile medicilor sunt deseori împărțite.

Se pare că zaharurile pot contribui la dezvoltarea ciupercilor și a infecțiilor. Glicerina pare să provoace o infecție numai atunci când este contaminată cu o bacterie. Prin urmare, folosirea unui lubrifiant nu e tocmai cea mai bună idee nici din acest punct de vedere.

Cel mai bun lubrifiant în care sperma supraviețuiește cel mai bine este lichidul vaginal. Mai ales dacă doriți să rămâneți însărcinată, cel mai bine este să vă lăsați vaginul să devină suficient de umed cu ajutorul preludiului prelungit.