Dacă ești în așteptarea celor două liniuțe pe testul de sarcină, ar trebui să acorzi mai multă atenție regimului tău alimentar și să te ferești de mâncarea procesată, cofeină și alcool. Unii experți afirmă că femeile care consumă anumite alimente în diferite etape ale ciclului menstrual își pot crește fertilitatea. Aceștia mai spun că fazele diferite ale ciclului necesită, ca și corpul femeii, să producă tipuri diferite de hormoni. Așadar, dacă o femeie vrea să crească șansele de a rămâne gravidă, poate consuma alimente care sunt avantajoase fiecărei etape în parte.

MENSTRUAȚIA

Când apare menstruația, e posibil să ai crampe, să te simți balonată și obosită. De asemenea, poți pierde din rezervele de fier ale organismului prin sângerare. Astfel, menstruația este un moment bun pentru a consuma alimente bogate în fier.

Poți consuma:

Carne, fasole, peste, legume cu frunze verzi și semințe. Aceste alimente sunt bogate în fier, proteine, sau ambele și îți sunt necesare mai ales dacă suferi de endometrioză sau sângerezi abundent. Peștele, semințele și frunzele verzi au și proprietăți antiinflamatorii, care ajută la diminuarea crampelor, încurajând un flux sanguin sănătos. Un alt sfat: mănâncă ardei gras, roșii, broccoli, kiwi, citrice și alte tipuri de alimente bogate în vitamina C, care ajută la absorbția fierului din fasole, cerealele integrale și cele fortificate.

Ferește-te de:

Mâncarea rece (mai ales dacă ai dureri în timpul menstruației), alcool, cofeină și mâncărurile picante – acestea pot agrava sângerarea.

FAZA FOLICULARĂ

În timpul fazei foliculare, corpul tău muncește din greu pentru a forma foliculul dominant, iar nivelul estrogenului este în creștere. Din nefericire, femeile care suferă de fibrom sau endometrioză au deseori prea mult estrogen în organism. Legumele crucifere cum ar fi broccoli, varza kale, varza și conopida conțin fitonutrientul di-indolylmethane (DIM) care poate ajuta femeile să metabolizeze estrogenul mai bine. Ține cont să adaugi în alimentația ta și ulei de măsline, avocado, nuci și semințe. Acestea sunt bogate în vitamina E care se găsește în fluidul foliculului ce găzduiește ovulul.

Poți consuma:

Alimentele care susțin dezvoltarea foliculară precum nucile, semințele, legumele verzi, leguminoasele, ouăle și peștele.

Ferește-te de:

Alcool – afectează balanța hormonală și deshidratează, iar pierderea apei din organism poate îngroșa mucusul cervical.

OVULAȚIA

Pe măsură ce te apropii de ovulație, corpul tău necesită un aport mai mare de vitamina B și alți nutrienți care să ajute la eliberarea ovulului și care susțin implantarea. Zincul ajută la divizarea celulelor și la producția de progesteron, iar vitamina C se găsește în cantități mari în folicul după eliberarea ovulului, putând să contribuie, de asemenea, la producția de progesteron.

Acizii grași esențiali sunt, de asemenea, cruciali în această fază. Cea mai bună sursă este Omega 3 găsit în peste și în suplimente pe bază de ulei de pește. Acești acizi grași sunt recunoscuți pentru aportul pe care îl au în ceea ce privește fluxul sanguin către uter și deschiderea folicului la eliberarea ovulului.

Poți consuma:

Frunze verzi, cereale integrale, ouă, leguminoase, carne, pește (sau suplimente pe bază de ulei de pește) și apă – multă apă. Apa joacă un rol cheie în transportul hormonilor și dezvoltarea foliculară. De asemenea, ajută la subțierea mucusului cervical, fapt care va ajuta spermatozoizii să ajungă mai ușor la ovul.

Ferește-te de:

Alimente acide precum: cofeină, alcool, mezeluri și mâncăruri procesate.

FAZA LUTEALĂ

Acum este momentul să consumi cât mai multe tipuri de nutrienți care încurajează creșterea celulară. Beta-carotenul se găsește în frunzele verzi, precum și în alimentele galbene sau portocalii (morcovi, pepene galben și cartofi dulci). Acesta ajută la menținerea hormonilor sub control și previne avortul spontan. De fapt, corpus luteum, cel care ajută la producerea progesteronului necesar pentru a susține sarcina, este bogat în acest nutrient.

Un aliment care necesită o atenție sporită în această etapă este ananasul. Pe lângă beta-caroten, ananasul conține o substanță numită bromelaina, care, prin proprietățile sale antiinflamatorii poate ajuta la procesul de implantare.

Poți consuma:

Mâncăruri calde precum supele sau tocanele. Faza luteală se bazează pe o temperatură mai ridicată pentru a ajuta la susținerea unei sarcini.

Ferește-te de:

Mâncarea rece sau crudă, în mod special înghețată sau iaurtul înghețat.