Este adevărat că poți face un test de sarcină în timpul menstruației. Menstruația nu modifică deloc rezultatul testului de sarcină întrucât cantitatea de hCG este neschimbată. Acest hormon  de natură glicoproteică ( hCG) este cunoscut drept hormonul sarcinii și este secretat atunci când în corpul tău încep schimbările specifice acesteia. 

Menstruația nu este posibilă în timpul sarcinii întrucât nu mai este eliminat ovulul de la nivelul ovarelor în această perioadă. Poate să apară în schimb o sângerare asemănătoare care este pusă pe seama mai multor cauze. O astfel de sângerare poate fi cauzată de implantarea sarcinii care își face simțită prezența prin câteva picături de sânge în primele două săptămâni după concepere. 

De asemenea, alte tipuri de sângerări vaginale pot fi provocate de acte sexuale sau controale ginecologice întrucât colul uterin este mult mai vascularizat în această perioadă. Tot sub acceași formă apare și una dintre cele mai periculoase cauze, anume avortul. Acesta poate fi marcat de o sângerare abundentă și uneori dureroasă. În oricare dintre cazurile de mai sus, este important să cereți sfatul medicului specialist. Răspunsul la întrebarea „pot să fac test de sarcină în timpul menstruației?” este da, categoric.

Test de sarcină pozitiv în timpul menstruației

Dacă alegi să faci un test de sarcină în timpul menstruației acesta va ieși negativ întrucât nu este posibil ca un ovul să fie eliminat atunci când ești însărcinată. Există însă posibilitatea să fii însărcinată și să observi anumite sângerări asemănătoare menstruației. Acestea apar din diferite motive precum instalarea sarcinii, controale ginecologice, act sexual sau în cazuri mai grave, avort. Sângerările de acest fel nu au nicio legătură cu menstruația deși ar putea să fie confundate de către femei.

De asemenea, dacă te gândești că rezultatul testului de sarcină este un fals pozitiv, trebuie să știi că acest lucru se întâmplă foarte rar. În acest caz ar trebui să repeți testul de sarcină ca să te asiguri că nu a fost o greșeală și nu uita că poți să faci test de sarcină în timpul menstruației aparente.

În cazul în care testul de sarcină este pozitiv și tu prezinți anumite sângerări asemănătoare menstruației, poți contacta un medic specialist pentru a verifica din ce cauză au apărut acestea. Sângerările din timpul sarcinii sunt adesea de culoare mai deschisă, cantitatea este mai mică și nu sunt însoțite de dureri abdominale, crampe, durerea sânilor sau alte simptome specifice menstruației. Acestea însă ar putea reprezenta și probleme mai grave precum avortul.

Dacă ai observat sângerări în timpul sarcinii consultă cât mai repede un medic specialist pentru a-ți confirma că fătul este bine și se dezvoltă normal. De asemenea, dacă prezinți sângerări și testul de sarcină este pozitiv, un medic specialist îți va spune exact ce se întâmplă în corpul tău.