Inseminarea intrauterină, numită și inseminare artificială, înseamnă plasarea a milioane de spermatozoizi direct în uter în perioada de maximă fertilitate a femeii, imediat înainte și în timpul ovulației. Spermatozoizii sunt în prealabil spălați și aleși cu soluții speciale, apoi concentrația lor în lichidul seminal este mărită pentru a spori astfel numărul spermatozoizilor care ajung în trompele falopiene, în care se produce fertilizarea. Astfel, șansele de concepție sunt mai mari.

Care sunt beneficiile Inseminării intrauterine?

Anumite femei nu au ovulație sau ovulează rar. Prin stimulare ovariană se creste șansa de producere a unuia sau mai multor ovocite în luna respectivă. Cu stimulare ovariană în IUI, mai multe ovocite (la inseminare nu se doresc mai mult de 2-3 ovocite) pot întâlni spermatozoizii și poate apărea fertilizarea și o sarcină.

La unele femei se eliberează cate un ovocit în fiecare lună dar din anumite motive oul nu poate întâlni sperma. Cu IUI sperma se introduce direct în cavitatea uterină și bypasează vaginul și colul uterin. IUI crește numărul de spermatozoizi motili, de calitate, care ajung în uter și la trompele uterine, ducând la creșterea șansei de fertilizare naturală și de sarcină.

La anumiți bărbați sperma conține un număr de spermatozoizi ușor sub numărul optim sau aceștia au o motilitate scăzută, de aceea spermatozoizii nu ajung să fecundeze ovulul. În laborator se prepară sperma și se insemineaza partenera cu cea mai motilă spermă. Această spermă motilă care se inseminează este plasată direct în uter, trecând de vagin și col uterin. IUI crește numărul de spermatozoizi motili care ajung la trompele uterine. Dacă sperma este foarte slabă și ca număr și ca motilitate sau are un procent mare de spermatozoizi morfologic anormali, se efectuează Fertilizare InVitro sau ICSI.

Inseminarea Intrauterină, ca procedură de stimulare, necesită o stimulare cu o doză mică de medicamente și cu număr mai mic de monitorizări ovariene decât fertilizarea in vitro sau alte proceduri de reproducere umană asistată. De aceea IUI este mai puțin complicată și necesită puțin timp petrecut în clinica la care se face inseminarea.

Complicații posibile în cadrul inseminării artificiale

Deși complicațiile inseminării intrauterine sunt rare, ele includ infecțiile, crampele uterine și rareori, transmiterea bolilor venerice din mostra de spermă. De asemenea, medicamentele de fertilitate au potențiale efecte secundare, ca sindromul hiperstimularii ovariene și sarcinile multiple.

Dacă în urma a trei inseminări uterine nu apare o sarcină, specialiștii pot recomanda terapii reproductive mai avansate ca fertilizarea in vitro.

Rata de succes a inseminării intrauterine depinde foarte mult de cauza infertilității și de vârsta femeii. Dacă numărul spermatozoizilor și calitatea lor sunt optime, iar trompele ei falopiene sunt în bună stare de sănătate, rata de concepție după inseminare însoțită de hiperstimulare ovariană controlată poate varia de la 5 la 15 procente la ciclu.

Cine trebuie să facă inseminare artificială?

  • Cuplurile a căror infertilitate nu are cauze cunoscute
  • Femeile cu tulburări de ovulație, al căror organism răspunde bine la medicamentele pentru fertilitate
  • Femeile cu forme ușoare de endometrioză
  • Femeile care folosesc sperma unui donator

Cum se face inseminarea artificială?

În cazul femeii:

  • Pot fi folosite sau nu medicamente de fertilitate pentru a stimula ovulația a mai mult de un ovocit (ovul).
  • Este monitorizată ovulația folosind o combinație de teste efectuate la domiciliu (teste de ovulație la domiciliu, măsurarea temperaturii bazale) și teste clinice (ecografie, teste de sânge).
  • Este monitorizată pentru detectarea efectelor clinice sau a eventualelor efecte adverse ale medicamentelor de fertilitate.
  • Îi este administrată o injecție cu hormoni (gonadotropina corionică umană - human chorionic gonadotropin sau hCG) pentru a stimula ovulația la timp.

Rolul bărbatului este de a furniza o mostră de spermă în dimineața ovulației. Mostra de spermă este pregătită și apoi introdusă prin cervix în uter prin intermediul unui cateter fin. Procedura se desfășoară în clinică și este relativ nedureroasă. Nu este necesară anestezia generală.

mamaplus