Vârsta mamei, perioada îndelungată de încercări pentru a concepe un copil, precum și alte probleme de sănătate ale partenerului ar putea sta la baza diagnosticului de infertilitate a cuplului. Multe cauze ale infertilității sunt „tăcute” și nu prezintă simptome evidente. Cu toate acestea, există un șir de semne care pot indica o problemă de fertilitate și pentru care ar trebui să te adresezi medicului.

Semne care ar putea indica infertilitate în rândul femeilor:

  • ai 35 de ani sau mai mult și încerci să rămâi însărcinată de șase luni;
  • ai mai puțin de 35 de ani și ai avut relații sexuale neprotejate timp de un an fără să rămâi însărcinată;
  • ai avut două sau mai multe pierderi succesive de sarcină;
  • ai factori de risc pentru infertilitate, precum vârsta de 30 de ani sau mai mult, consumul de alcool/tutun, boli cronice (diabet, astm, hipertensiune, artrită etc), prea multă sau prea puțină grăsime corporală, anomalii ale uterului, probleme genetice sau prezente la naștere, expunerea organelor genitale la temperaturi ridicate, contact regulat cu radiații, radioactivitate sau sudură etc.

Cele mai frecvente simptome ale unei probleme de fertilitate sunt:

  • ciclurile menstruale neregulate;
  • sângerările neobișnuit de ușoare sau abundente și crampe menstruale foarte dureroase, greu de suportat;
  • menstruațiile neobișnuit de grele, abundente sau sângerări menstruale anormale;
  • durerea pelvină sau durerea în timpul actului sexual;
  • disfuncțiile sexuale, inclusiv disfuncție erectilă sau libidou scăzut.

Testarea fertilității

Testele de fertilitate sunt o parte esențială a evaluării și tratamentului fertilității. Prin teste, medicul poate descoperi, eventual, ceea ce te împiedică pe tine, dar și pe partenerul tău să reușiți să concepeți un copil. Dacă ești femeie și ești îngrijorată că ai putea avea o problemă de fertilitate, prima persoană cu care ar trebui să discuți este medicul tău ginecolog. Bărbații ar trebui să consulte un medic urolog.

Testarea fertilității implică ambii parteneri. În timp ce ne putem gândi că sarcina o privește doar pe femeie, concepția implică ambele părți. Conform Societății Americane de Medicină Reproductivă, 25% dintre toate cuplurile infertile au unul sau mai mulți factori care contribuie la infertilitate. De exemplu, se raportează că 25% din infertilitatea feminină se datorează ovulației anormale.

Recomandări pentru cuplurile care doresc să aibă un copil

Ca să îți crești șansele de a concepe un copil, poți încerca:

  • să eviți dușurile vaginale, pentru că acestea pot îndepărta și bacteriile bune, ducând la un risc crescut de infecție vaginală.
  • să alegi cu grijă lubrifianții, pentru că unii sunt dăunători spermei. Cu toate acestea, dacă propriul fluid cervical nu este suficient, există opțiuni mai bine tolerate în contact cu sperma, inclusiv uleiul mineral, uleiul de canola sau lubrifianți pe bază de hidroxietilceluloză.
  • să ai relații intime mai des: dacă ai contact sexual zilnic sau la fiecare două zile, este posibil să faci sex cel puțin o dată sau de două ori în perioada cea mai fertilă. Cu toate acestea, trebuie să ții cont și de faptul că sperma are nevoie de una sau două zile pentru a se maturiza, dezvolta în totalitate și a se regenera complet. De aceea, dacă ai relații intime în fiecare zi, sperma poate fi imatură.
  • să alegi un moment mai bun în care să ai contactul sexual, precum perioada „ferestrei fertile”, care durează între cinci și opt zile și are loc chiar înainte de ovulație. Totuși, ține cont și de faptul că ziua ovulației variază de la o femeie la alta, iar cea mai fertilă perioadă ar putea fi chiar în ziua 10 sau la sfârșitul zilei 22 a ciclului menstrual.