Vă doriți un copil, dar barza întârzie să vină? O consultație la medicul reproductolog vă poate apropia mai mult de ziua în care veți ține în brațe propriul copil. Pentru o înțelegere mai clară a proceselor, Victoria Ghimpu, medic obstetrician ginecolog-reproductolog Medpark, ne explică pas cu pas, ce trebuie să facă un cuplu care planifică o sarcină.

Tema fertilității și reproducerii asistate este percepută ca una sensibilă. Tindem să educăm pacienții noștri să fie cât mai deschiși și îi încurajăm să se adreseze cât mai rapid pentru consultații și informații veridice, dacă se confruntă cu probleme de fertilitate. Orice cuplu care dorește să conceapă un copil este încurajat să se adreseze la un specialist în reproducere dacă după un an de zile de încercări nu reușește să conceapă un copil. Dacă vârsta femeii este mai mare de 35 ani, această perioadă de încercări se reduce la 6 luni.

Care este vârsta optimă recomandată femeilor pentru conceperea unui copil?

Fertilitatea femeii este maximă la 22-25 de ani, iar scăderea ei începe înainte de vârsta de 30 de ani. În jurul vârstei de 35 de ani scăderea fertilității se accelerează și scade vertiginos după 40 de ani. Și în absolută concordanță cu scăderea rezervei ovariene, scade și fertilitatea femeii. Rezerva ovariană este o sursă care se epuizează, din păcate, indiferent de acțiunile noastre. Testiculele bărbaților conțin celule – stem care produc sperma în mod continuu, de la pubertate până la sfârșitul vieții. Ovarele, dimpotrivă, nu au celule – stem și conțin un număr fix de ovocite care se formează în timpul dezvoltării fetale, numărul cărora scade continuu și ireversibil de la naștere până la menopauză. Odată cu înaintarea în vârstă a femeii, atât cantitatea, cât și calitatea ovocitelor ei scade.

Deci, în mod firesc, pe măsură ce femeia înaintează în vârstă, corpul ei pierde nu numai ovocite ca număr, dar pierde anume cele mai bune ovocite.

La femei, din păcate, ceasul biologic indică o limită a timpului ce ține de conceperea unui copil. Noi nu spunem că nu este posibil să obțineți o sarcină la o vârstă mai înaintată, dar aceasta poate fi mult mai greu. Uneori, și la o vârstă foarte tânăra poate fi târziu, dacă rezerva ovariană s-a epuizat prematur. De regulă, cea mai optimă rată a fertilității este până la 35 de ani. Până la această vârstă rezerva ovariană este bună, de aceea încurajăm femeile să nască primul copil până la vârsta de 35 de ani.

Care sunt cauzele reducerii rezervei ovariene?

Există mai multe cauze cunoscute ale pierderii rezervei ovariene. Acești factori pot contribui la epuizarea ovariană la o femeie foarte tânără. Vârsta este cauza cea mai frecventă cauză, fiind așa zisul marker al rezervei ovariene. Dar, din păcate multe femei suferă de menopauză precoce și la vârste foarte tinere, până la 30 de ani, pierzând vertiginos rezerva ovariană și șansele la o sarcină, astfel, multe femei realizează că e prea târziu să conceapă copii. Circa 60% dintre femeile care au fumat timp de 15 ani sau mai mult vor intra în menopauză la 40 de ani și își vor pierde fertilitatea la vârsta de 32 de ani.

Chirurgia ovariană este o altă cauză, chiar și în cazul unor intervenții pelvine pe alte organe (miomectomie, salpingectomie, etc). Intervențiile pot avea drept urmare scăderea rezervei ovariene, de aceea, noi, reproductologii, rugăm ca femeile care au planuri reproductive să se gândească de două ori înainte de a planifica o operație.

Alte cauze posibile ce duc la infertilitate sunt: endometrioza, mai ales atunci când afectează ovarul. Alcoolismul și consumul de droguri, unele boli autoimune, cum ar fi lupusul, bolile infecțioase ca: oreionul din copilărie, radiațiile și chimioterapia sau/și alte cauze necunoscute (idiopatice). Unele toxine din mediul înconjurător pot provoca pierderea fertilității. Mutațiile genetice care predispun la o rezervă ovariană redusă, și anumite stări genetice moștenite precum este sindromul cromozomului X fragil. Predispunerea familială – dacă mama femeii a avut menopauză precoce, ea are risc crescut să aibă aceeași situație.

Când se dorește planificarea unei sarcini, este indicat ca ambii parteneri să fie prezenți la consultație?

Da, noi încurajăm ca o sarcină să fie planificată de ambii parteneri și ne bucurăm mult atunci când și bărbatul se implică, deoarece problema de concepere sau infertilitatea nu este doar problema femeii, este o problemă de cuplu. Cauzele problemelor de fertilitate sunt 50 la 50 de ambele părți.

mamaplus

De la ce trebuie să înceapă un cuplu atunci când intenționează să conceapă un copil?

Cercetarea începe de la bărbați, deoarece la ei lucrurile sunt mai simple. Este nevoie de o singură analiză, care se numește spermogramă. Ea trebuie efectuată corect, cu o pregătire între două și cinci zile de abstinență. Dacă rezultatul analizei e bun, pur și simplu nu mai avem nevoie de alte investigații. Dacă calitatea este modificată, atunci investigația se mai repetă odată, de două ori să vedem cât de tare este modificată. Este important de menționat că o spermogramă în normă nu vorbește despre faptul că bărbatul este fertil, este doar o simplă analiză. Mulți bărbați cu spermograme modificate au copii obținuți spontan acasă.

Evaluarea sănătății reproductive la femeie presupune ca la primul consult să evaluam cum arată uterul și ovarele. Acest lucru se realizează cu ajutorul unei ecografii. Pentru început, se indică niște teste hormonale și infecțioase care arată că femeia este sănătoasă și pregătită să conceapă un copil. Sunt niște teste obișnuite. Se mai recomandă realizarea testului la hormonul antimullerian, care este un hormon produs de țesuturile reproductive – testiculele la barbați și ovarele la femei. Prin această investigație se determină rezerva ovariană a femeii, combinat cu aprecierea numărului de foliculi antrali pe care ii apreciem ecografic. Dacă spermograma este bună, rezerva femeii este bună și restul testelor de laborator arată rezultate favorabile, ultimul pas este verificarea permeabilității trompelor uterine, dacă acest cuplu nu are timp de mulți ani de infertilitate.

Planul ulterior de acțiuni se decide de comun cu pacienta, iar decizia de a apela la FIV sau alte metode de tratament depinde de vârsta femeii și de câți ani se confruntă cu infertilitatea.

Sunt multe femei fără parteneri sau chiar dacă au parteneri, aceștia nu au planuri reproductive la moment, ci pun preț pe carieră sau alte aspecte. Atunci vin cu un apel către aceste fete/femei. Este important să cunoașteți potențialul dvs. reproductiv și la ce nivel este. Rezerva ovariană se apreciază combinat prin ecografie, în primele zile de menstruație prin aprecierea numărului de foliculi antrali și prin testarea hormonului antimullerian (AMH) și atunci ar avea o claritate în ceea ce privește statutul reproductiv și potențialul ovarelor.

În cazul când în familie este deja un copil, dar au trecut mai mulți ani, ce trebuie să facă soții pentru a-l concepe pe cel de-al doilea?

Pentru planificarea oricărei sarcini, dacă femeia are până în 35 de ani, încearcă singuri acasă, desigur dacă știe că nu are alte probleme de sănătate sau dacă prima dată nu s-au confruntat cu infertilitatea. Desigur, se realizează noi teste care descriu starea sănătății ambilor parteneri.

Ce mituri legate de reproducere ați întâlnit?

Aș vrea să dezmint unul dintre cele frecvente mituri legate de imposibilitatea de a concepe un copil. Multe cupluri vin la consultație cu afirmația: ”nu avem copii, fiindcă nu suntem compatibili, testul de compatibilitate ne demonstrează acest fapt.” Aș vrea să subliniez că testele de compatibilitatea ce se făceau odinioară, nu mai sunt valabile și nu reprezintă un verdict pentru cuplu. Multe cupluri vin și zic: ”credem că noi nu suntem compatibili…” Nu există un asemenea diagnostic.

Un alt mit, actual de altfel, este defapt o informație falsă răspândită în spațiul mediatic – este legată de recentul virus Covid-19. Se distribuie la greu dezinformarea precum că cei care se vaccinează sau care au trecut prin boală, nu mai pot avea copii, devin infertili. Absolut greșit! Mulți sunt reticenți să se vaccineze cu vaccin anti-covid, deoarece cred că pot rămâne infertili. Femeile prind sarcină vaccinate fiind, sau având anticorpi în urma infectării, fapt deja demonstrat în practică. Foarte multe femei vaccinate au născut deja, iar copiii lor sunt sănătoși. Este un virus mai nou, lumea nu este suficient de informată, de aceea oamenii devin mai sceptici.

În concluzie, aș vrea să încurajez cuplurile care încă nu au un copil, să le spun că o consultație la medicul reproductolog este un prim pas spre realizarea scopului. Consultația medicului reproductolog este gratuită la Medpark.

Pentru pogramări, apelează 022 40 00 40, disponibil 24/7.

Spitalul Internaţional Medpark este primul şi cel mai mare spital multidisciplinar privat din ţară. Deschis 24/24 ore şi 7/7 zile, spitalul oferă servicii medicale de înaltă calitate în conformitate cu standardele şi practicile internaţionale.

Adresa: Chișinau, str. Andrei Doga, 24
Telefon:  022 40 00 40 (24/24)
E-mail: info@medpark.md
Sitewww.medpark.md