Potrivit unui studiu observațional realizat pe 529.090 de cupluri, și publicat în JAMA Pediatrics a constatat că alcoolul băut de tată este asociat cu un risc crescut de anomalii ale spermatozoizilor, care ar putea duce la defecte ale fătului, cum ar fi bolile cardiace congenitale, anomalii ale membrelor, fisuri și anomalii ale tractului digestiv. Asocierea dintre consumul de alcool și defectele congenitale a fost studiată în trecut în special la mame, dar cercetătorii au început să analizeze mai atent modul în care consumul de alcool al tatălui afectează urmașii.

Studiul se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi cum că aportul de alcool poate afecta negativ sănătatea viitorului copil, indiferent că mama este persoana care consumă alcool sau tatăl. Nu este clar de ce alcoolul consumat de tată poate duce la malformații congenitale, dar dovezile timpurii sugerează că alcoolul modifică forma, dimensiunea și motilitatea spermei și ar putea modifica și ADN-ul transmis copiilor. Totuși, se pare că riscurile de defecte congenitale rămân scăzute.

Oamenii de știință consideră că acest studiu arată că nu ar fi rău ca ambii parteneri să fie la fel de responsabili în ceea ce privește momentul în care intenționează să aibă un copil și ambii să țină cont de starea lor de sănătate și de consumul diferitelor substanțe nocive.

Potrivit cercetătorilor, dovezile epidemiologice sugerează că alcoolul băut de tați înainte de concepție poate afecta celulele spermatozoizilor și poate crește riscul de apariție a defectelor congenitale. Cercetătorii sugerează, de asemenea, că descoperirile ar trebui să funcționeze ca o îndrumare privind consumul de alcool patern pentru a reduce aceste riscuri.

De ce alcoolul consumat de tată ar putea avea acest impact asupra copilului?

Din punct de vedere istoric, mamele au fost sfătuite să nu bea alcool înainte de concepție și în timpul sarcinii, dar nu li s-au oferit și taților aceste sfaturi. Fertilitatea poate fi privită, însă, ca un „sport de echipă”, potrivit cercetătorilor, deci eventuala povară a anumitor măsuri de prevenire a problemelor de sănătate ale fătului trebuie purtată de ambii părinți.

Și o revizuire a 55 de studii a constatat, de asemenea, o corelație puternică între consumul de alcool al tatălui și bebelușii născuți cu un defect congenital, cum ar fi bolile congenitale de inimă. Potrivit acelei analize, consumul de alcool cu trei luni înainte de concepție a fost asociat cu un risc crescut cu 44% de defecte cardiace congenitale. Mai mult, riscul era și mai mare la copiii ai căror tați consumau alcool în exces.

Oamenii de știință spun că efectele alcoolului nu sunt permanente și ar putea dura cam trei luni ca sperma să devină din nou sănătoasă odată ce consumul de alcool se oprește. Cu alte cuvinte, dacă tatăl și mama nu consumă deloc alcool timp de câteva luni înainte de concepție, contribuie la scăderea și mai mare a riscului viitorului copil de a avea defecte congenitale.

Autorii studiului concluzionează că, deși rezultatele sugerează că și tații trebuie să fie atenți la stilul de viață înainte de concepere, acestea nu indică și cât alcool înseamnă prea mult pentru a influența riscul copilului de defecte congentiale, întrebare la care ar fi necesar să răspundă alte cercetări viitoare.