Naștere este un eveniment fericit și așteptat în viața fiecărui cuplu, desigur, vorbim aici despre sarcina planificată și dorită, de ambii parteneri. Prin urmare, dacă vă doriți să deveniți părinți trebuie să vă pregătiți corespunzător, astfel încât, să vă asigurați că sarcina va decurge fără probleme.
De ce este nevoie de planificarea sarcinii?
Sarcina este un moment foarte important atât pentru viitoarea mămică cât și pentru întreaga sa familie. Această perioadă aduce cu sine clipe plăcute și de neuitat, dar, de asemenea, este și un test psihologic foarte serios pentru un cuplu. Este foarte important ca în perioada de sarcină, viitoarea mămică să fie sănătoasă, relaxată și fericită, deoarece starea ei se răsfrânge și asupra fătului.
În plus față de stresul psihologic corpul unei femei gravide este expus și testului fiziologic. În cazul în care corpul gravidei este slăbit de boli cronice, diferite vicii și un stil de viață nesănătos, șansele de a avea o sarcină ușoară și de a naște un copil sănătos se reduc semnificativ.
Femeile care sunt pregătite, din punct de vedere fizic și psihologic pentru viitoarea sarcină, suportă mult mai ușor acaestă perioadă. Prin urmare, o planificare amănunțită va asigura nu numai sănătatea mamei și a copilului, dar va permite ambilor părinți să se bucure la maxim de acest proces.
10 lucruri pe care trebuie să le faci înainte de a ramâne însărcinată
Ambii părinți trebuie să se ocupe de sănătatea și bunăstarea viitorului copil, iar ceilalți membri ai familiei trebuie să-i susțină și să le fie alături în tot acest timp. Chiar dacă, durează 3-4 luni pentru ca spermatozoizii să fie capabili să fecundeze un ovul, pregătirea pentru sarcină ar trebui să înceapă cu un an înainte de concepție. Ce ar trebui să facă viitorii părinți în această perioadă?
1. Scapă de obiceiurile proaste. Nicotina, care se conține în corpul unei mame fumătoare, poate provoca fătului dezvoltarea bolilor cronice, anomalii psihice și chiar dereglări la nivel de ADN. Fumatul pasiv, adică inhalarea fumului de țigară poate cauza infertilitate. De asemenea, viitorii părinți trebuie să renunțe la alcool, inclusiv la băuturile slab alcoolice.
2. Aveți grijă de forma fizică. Kilogramele în plus pot fi o problemă majoră pentru viitoarea mamă. Ele pot provoca oxigenarea slabă a fătului, dezvoltarea patologiilor neurologice și cardiovasculare a copilului, precum și alte boli. Această problemă ar trebui să fie rezolvată printr-o dietă echilibrată, prin renunțarea la dulciuri, alimente prăjite și la cele care conțin un număr prea mare de calorii.
3. Vizitați un ginecolog. În afară de faptul că o femeie trebuie să meargă la ginecolog de două ori pe an, femeile care planifică o sarcină trebuie să viziteze ginecologul cu o lună înainte de sarcină, pentru o examinare aprofundată. Acest lucru este valabil mai ales pentru femeile care au suferit anterior un avort, boli inflamatorii ale organelor pelviene sau infecții genitale.
4. Ambii parteneri trebuie testați pentru prezența infecțiilor cu transmitere sexuală (SIDA, sifilis, chlamydia etc.). Astfel de boli sunt periculoase, deoarece acestea pot fi asimptomatice și au consecințe grave atât pentru mamă cât și pentru copil. O infecție genitală poate provoca un avort spontan, diferite manifestări patologice a fătului, sau chiar infertilitate.
5. Faceți un examen amănunțit al întregului organism. În cazul depistării unor boli cornice, mama ar trebui să se consulte cu un medic despre evoluția viitoarei sarcinii, posibilele riscuri și măsuri de profilaxie. În cazul femeilor absolut sănătoase, va fi suficientă o vizită la un terapeut și efectuarea testelor și analizelor de bază. Obligatorie este și vizita la oculist, pentru că atunci când există unele probleme cu vederea, este recomandată nașterea prin cezariană.
6. Dacă este necesar, vaccinați-vă împotriva rubeolei. Femeile care au suferit de rubeola, au dezvoltată imunitatea la această boală. Dar dacă viitoare mamă nu este sigură dacă a avut sau nu rubeolă, cel mai indicat este să facă o analiză de sânge pentru prezența anticorpilor, și să se vaccineze.
7. Mergeți la stomatolog. Cavitatea bucală trebuie să fie întotdeauna îngrijită, dar dacă planificați o sarcină trebuie, în mod obligatoriu să aveți grijă de sănătatea dinților și gingiilor. În plus, unele studii au confirmat legătura dintre problemele la nivelul gingiilor și nașterea prematură.
8. Faceți sport. Exercițiile fizice sunt foarte importante pentru tonifierea mușchilor spatelui și a celor abdominali. Dar nu exagerați, suprasolicitarea poate întârzia concepția.
9. Țineți o dietă echilibrată. În perioada de planificare a sarcinii ar trebui să eviți alimentele fast-food și alte tipuri de alimente din această serie. Dieta zilnică trebuie să includă fructe proaspete, legume, pâine integrală, produse alimentare bogate în proteine și minerale.
10. Consumă multe vitamine. Este foarte dificil să te alimentezi corect în fiecare zi, de aceea, cu 2-3 luni înainte de concepție, ia multivitamine, mai ales dacă această perioadă este în toamnă sau primăvară. Există suplimente speciale de vitamine și minerale pentru femeile gravide, care vor contribui la concepția unui copil sănătos. Separat, trebuie luat și acid folic, care este vital pentru sănătatea mamei și a viitorului copil.
Atunci când se planifică o sarcină, nu vă concentrați prea mult pe acest proces, deoarece răspunsul organismului ar putea fi opus de ceea ce așteptați. Ai grijă de sănătatea ta, pregatește-te pentru acest eveniment și natura vă va rasplăti cu un copil sănătos.