Chiar dacă este o procedură foarte veche, nimeni nu s-a gandit până de curând că tăierea cordonului ombilical poate avea consecințe negative asupra sănătătii nou-născutului. Nu atât procesul în sine, care oricum este necesar, ci momentul în care are loc acesta. Află în continuare câteva informații și recomandări utile date de specialiști.
Conform ultimelor cercetări în domeniu, doctorii și moașele ar trebui să își schimbe obiceiul de a tăia cordonul ombilical în momentele imediat următoare nașterii bebelușului și să aștepte câteva minute până să facă acest lucru.
Specialiștii susțin că întârzierea cu 3 minute a procedurii poate facilita circulația sângelui nou-născutului, permițând pătrunderea în organism a unei cantități mai mare de sânge și reducând astfel riscul de anemie și de deficit de fier.
O întârziere de câteva minute este benefică sănătății bebelușului
Organizația Mondială a Sănătății și Federația Ginecologilor și Obstetricienilor din Statele Unite sfătuiesc medicii să aplice procedura de îndepărtare a cordonului ombilical la câteva minute după naștere și nu imediat. Cu toate acestea, medicii sunt încă sceptici față de această nouă descoperire.
British Medical Journal relatează că tăierea cordonului imediat după naștere a devenit o regulă generală, așa încât este greu ca mentalitatea tradițională să fie schimbată, chiar și în rândul medicilor care își manifestă acordul față de noile descoperiri științifice.
Este vorba, de fapt, de o mentalitate cu rădăcini adânci în medicina tradițională, care va fi probabil greu de înlăturat, atâta timp cât regula general acceptată este că această intervenție are efectul maxim dacă este făcută imediat după naștere.
Pe de altă parte, deși este o procedură general răspândită, nimeni nu poate dovedi faptul că este absolut necesar să fie efectuată imediat după naștere.
Altfel spus, este o chestiune de opțiune a medicului și chiar dacă cercetări ulterioare vor confirma beneficiile pe care le-ar putea produce amânarea cu câteva minute a acestei intervenții, va fi nevoie, probabil, de impunerea unor reguli, prin documente oficiale, pentru ca tăierea cordonului ombilical la mai multe minute după naștere să devină o regulă general acceptată de către medici.