Potrivit unui nou studiu publicat în revista Gastroenterology, evenimentele care se petrec la naștere pot afecta microbiomul intestinal al copilului în primele luni de viață, conducând la un risc mai mare de obezitate și apariție a alergiilor în cazul celui mic.Cercetătorii au folosit date din CHILD Cohort Study (CHILD) pentru a analiza relațiile complexe dintre evenimentele de la naștere, microbiomul intestinal al bebelușului până într-un an și efectele asupra sănătății sale la vârsta de 1-3 ani.
Cercetătorii au descoperit că bebelușii care vin pe lume prin cezariană sau în urma unui travaliu prelungit suferă modificări ale microbiomului intestinal. Ulterior, au scos la iveală că aceste modificări cresc riscul de apariție a alergiilor și obezității.
Studiul a arătat că sugarii născuți prin cezariană au mai multe șanse să aibă un indice de masă corporală crescut în intervalul de vârstă 1 - 3 ani. Când cercetătorii au examinat profilurile microbiomului copiilor la vârsta de trei luni, au descoperit modificări în cazul a două tipuri de bacterii - Enterobacteriaceae și Bacteroidaceae – ceea ce a codus la supraponderalitate.
La vârsta de 12 luni, creșterea Enterobacteriaceae / Bacteroidaceae (E / B) și colonizarea cu Clostridioides difficile (C. difficile) au fost principalele cauze care au condus la sensibilizarea alergică.
Pentru desfășurarea studiului, echipa a colectat probe de scaun de la 1.667 de sugari care au luat parte la studiul CHiLD. Apoi au analizat probele pentru microbii intestinali și metaboliții lor. La vârsta 1-3 ani, copiii au fost supuși testelor pentru a verifica sensibilizarea alergică la 10 alergeni obișnuiți.