mamaplus

Nașterea prin cezariană - află câte astfel de intervenții poate suporta corpul unei femei?

-
//
09.03.2021

Cezariana este o intervenție chirurgicală, prin care fătul este scos din burta mamei prin incizii la nivelul abdomenului și al uterului. La cezariană se recurge, de obicei, atunci când nașterea naturală prezintă un pericol fie pentru făt, fie pentru gravidă sau atunci când apar unele complicații precum: probleme cu placenta, cordon ombilical prolabat, lispa travaliului etc. Una dintre părțile negative ale nașterii prin cezariană este faptul că, după operație, probabilitate ca al doilea copil să se nască tot prin cezariană este de peste 90%.

Întrebarea pe care și-o pun majoritatea femeilor care au născut sau urmează să nască prin cezariană ține de numărul operațiilor de acest fel, pe care corpul lor ar putea să le suporte.

Câte operații de cezariană poate suporta cu adevărat corpul unei femei?

Deși nu există un răspuns general valabil și numărul de operații de cezariană pe care le poate suporta o femeie depinde de mulți factori particulari, se pare că, cu cât o femeie are mai multe cezariene cu atât riscul este mai mare.

Într-un interviu pentru parents.com, dr. Marra Francis susține că: „În mod normal, una sau două operații de cezariană nu prezintă niciun risc semnificativ pentru mamă sau pentru copil. Dar odată ce femeile încep să aibă trei sau mai multe cezariene, apare un risc semnificativ pentru complicații.”

Studiile arată că după a treia operație de cezariană cresc riscurile, dar nu există un număr stabilit de cezariene sigure, potrivit Mayo Health Clinic.

Ce riscuri vin odată cu creşterea numărului operațiilor de cezariană?

- Cicatrizarea uterului şi a țesuturilor organelor.
De fiecare dată când treceți printr-o intervenție chirurgicală abdominală, veți rămâne cu o cicatrice. Iar acumularea mai multor cicatrici va face mai dificilă viitoarele operații cezariene.
- Probleme cu placenta
Uneori, când corpul femeii a trecut prin mai multe operații de cezariană, placenta poate începe să acționeze ciudat. De exemplu, se poate implanta prea mult în peretele uterin sau chiar poate acoperi deschiderile colului uterin.
- Leziuni la nivelul vezicii urinare sau intestinului
Acestea nu sunt obişnuite, dar apar tot mai multe, odată cu cezarienele repetate.
- Sângerare intensă
Când corpul femeii a trecut prin mai multe operații de cezariană, riscul de sângerare este atât de mare, încât trebuie să treacă printr-o histerectomie. Sângerarea abundentă este oricând o posibilitate, atunci când treceți printr-o cezariană, dar, la fel ca şi în cazul altor riscuri, aceasta creşte pe măsură ce creşte numărul de naşteri prin această metodă.

Totuşi, nu uitați că cezariana salvează vieți şi este mult mai sigură acum, decât reputația proastă, pe care o avea în trecut. Trebuie doar să ştiți că odată ce ați trecut printr-o operație de cezariană, este mult mai riscant să aveți o naştere vaginală. Deşi nu există un număr stabilit de cezariene, pe care organismul femeii le poate gestiona, riscurile cresc dramatic după trei.