Chiar dacă întâlnirea mult așteptată cu bebelușul a avut loc, multe femei tind să țină în umbră ceea ce se întâmplă în mintea și sufletul lor. Unul din motive ar fi dorința de a prioritiza creșterea și îngrijirea bebelușului și lipsa susținerii celor din anturajul ei. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în lume, 803 de femei mor în fiecare zi, din cauza complicațiilor legate de sarcină și naștere.

Un studiu arată că aproximativ o treime dintre mamele care trec printr-o naștere traumatizantă (care include complicații, inducerea nașterii, folosirea instrumentelor obstetricale, hemoragii sau experiențe în care au fost la un pas de moarte) pot dezvolta ulterior acest sindrom post-traumatic, dar chiar și așa, această problemă este în multe cazuri ignorată, ascunsă, nedepistată și poate avea efecte de lungă durată în viața mamei.

“Femeile care au trecut printr-o astfel de experiență traumatizantă pot simți frică, neputință, oroare și pot retrăi frânturi dese din acele întâmplări, pot avea gânduri copleșitoare, coșmaruri legate de naștere, pot experimenta un nivel de stres ridicat, pot fi anxioase sau pot suferi atacuri de panică atunci când sunt expuse la anumite lucruri care le reamintesc despre acele întâmplări, chiar dacă este vorba doar despre a vorbi despre acele evenimente”, explică Patrick O’Brien, specialist în sănătate mintală și purtător de cuvânt la Colegiul Regal al Obstetricienilor și Ginecologilor din Marea Britanie.

Tulburarea de stres post-traumatic, cunoscută sub denumirea de PTSD (engleză – post-traumatic stress disorder) este o afecțiune sau un sindrom care apare după trăirea unor evenimente personale traumatizante, intense. 

În ultimii ani, specialiștii susțin că multe femei s-au confruntat sau se confruntă cu acest sindrom în urma unor experiențe traumatizante de la nașterea copiilor. Din păcate, aceste traume pot avea efecte pe termen lung. Tulburarea PTSD nu trebuie ignorată. O naștere traumatizantă poate fi o cauză serioasă în urma căreia femeia poate dezvolta PTSD, scrie bbc.com.

Tocmai de aceea, proaspetele mămici ar trebui să vorbească despre ceea ce simt și să nu ignore aceste simptome. Primul pas pe care ar trebui să-l facă este să se adreseze la medicul de familie sau medicul ginecolog-obstetrician care i-a monitorizat sarcina.