mamaplus

Multe nașteri prin cezariană ar putea fi evitate dacă femeile ar ști ce urmează

-
//
01.02.2021

Deși nașterea prin cezariană salvează milioane de vieți și este o soluție absolut necesară în cazurile de urgență, tot mai multe femei din întreaga lume tind să creadă că acest mod de a-și aduce copilul pe lume le-ar scuti într-un fel sau altul de temutele dureri ale nașterii naturale. Este foarte important ca o viitoare mămică să fie informată și să cunoască absolut tot despre această intervenție, dar mai ales despre perioada de recuperare care poate fi extrem de dureroasă și anevoioasă pentru unele femei.

Cunoașterea riscurilor și pregătirea pentru ele cât mai mult posibil este o modalitate bună pentru ca mama să aibă o experiență mai ușoară atunci când vine pe lume micuțul ei. Îți prezentăm în continuare 16 urmări posibile ale unei nașteri prin cezariană, prezentate pe larg de medici ginecologi de la un spital de top din Olanda.

Depresie postpartum

Motivele apariției depresiei postpartum după cezariană sunt neclare și ar putea varia de la exploziile de hormoni și până la la sentimente de eșec. Dacă mama se lasă curpinsă prea tare de aceste emoții, primele semne ale depresiei vor putea fi observate destul de ușor de către rude sau apropiați. Multe mame se confruntă, de asemenea, cu probleme de atașament față de copil după o cezariană. Dacă mama începe să se simtă copleşită și nu pare să se simtă mai bine, trebuie să anunțe urgent medicul. Nu este o rușine să ceri ajutor!

Apariția unor infecții

Infecțiile pot apărea după orice naștere, iar o femeie care a născut vaginal şi care a avut nevoie de o epiziotomie pentru a face o ieșire mai largă pentru copil, prezintă un risc mai mare decât femeile care nu au avut pare de ea. Cu toate acestea, mamele care au cezariană prezintă un risc mai mare de infecție, în principal din cauza inciziei. Post-infecțiile secundare apar din cauza problemelor bacteriene, iar unele femei au mai multe șanse de a suferi de ele. O femeie care a avut deja o cezariană sau una care nu a luat antibioticele recomandate înainte de intervenția chirurgicală prezintă un risc mai mare, la fel ca o femeie care este obeză sau are diabet.

Materialele utilizate pentru a închide rana au, de asemenea, importanță. Femeile care primesc capse sau suturi de nailon prezintă un risc mai mare de a avea o infecție, conform unui studiu din 2015. Pentru cele mai bune rezultate sunt recomandate suturi de poliglicolide. Dacă mama are simptome de apariție a unei infecții (are o febră sau are o durere anormală în jurul inciziei ei), trebuie să anunțe imediat medicului.

mamaplus

Embolia cu lichid amniotic – o complicație rară, dar foarte gravă a cezarienei

Problema apare atunci când lichidul amniotic sau chiar materialul fetal (celule fetale) intră în sângele mamei. Embolia cu lichid amniotic se poate întâmpla în timpul nașterii (travaliului) sau la scurt timp după nașterea bebelușului. Dacă medicul este de părere că femeia ar putea avea această complicație, trebuie de intervenit de urgență pentru a preveni anumite urmări grave care îi pot pune viața în pericol.

Pierdere excesivă de sânge

Fiecare mamă pierde sânge în timpul naşterii și după aceea. Cu naşterile vaginale, pierderea de sânge este în jur de două ceşti, dar această cantitate se dublează pentru femeile care suferă o cezariană, chiar dacă totul decurge bine. Din păcate, în anumite cazuri, pierderile excesive de sânge reprezintă un risc mai mare pentru mamele care au nașteri chirurgicale.

Aproximativ 6% dintre femei suferă de hemoragie postpartum, o condiție în care pierd prea mult sânge în timpul sau după cezariană. Mama ar putea suferi, de asemenea, de atonie, o condiție în care uterul ei nu se contractă destul de repede după naștere. Aceste contracții sunt esențiale pentru încetinirea sângerării, astfel încât atunci când nu apar, mama poate pierde prea mult sânge într-un timp relativ scurt.

Leziuni secundare ale altor organe

Viitoarele mămici sunt conștiente de faptul că uterul va fi afectat de o cezariană. Organul trebuie să fie tăiat pentru a scoate copilul afară. Ceea ce mamele ar putea să nu știe este că în anumite cazuri și alte organe pot fi vătămate. În unele cazuri, vezica mamei sau intestinul mamei va fi vătămat. Cervixul sau tractul urinar pot fi de asemenea deteriorate. Ce se întâmplă de obicei este că medicul taie accidental organul greșit în timp ce îndepărtează copilul. Cu cât o mamă are mai multe cezariene, cu atât sunt mai mari șansele ca ea să sufere de una dintre aceste leziuni chirurgicale.

Semnele unei vătămări secundare sunt de obicei vizibile rapid, dar dacă mama a fost deja cusută sau capsată înainte ca cineva să înțeleagă ce s-a întâmplat, pot fi necesare intervenții chirurgicale suplimentare pentru a corecta leziunile secundare. Deși astfel de situații se întâmplă destul de rar, femeile ar trebui să le cunoscă, pentru ca ulterior să opteze pentru o clinică și un specialist bun.

mamaplus

Dureri severe de cap

Pentru mamele care nu au avut niciodată dureri de cap severe sau migrene, recuperarea după cezariană s-ar putea să le dea mari bătăi de cap la propriu. Spina, care este adesea folosită pentru a bloca mama de orice senzație de durere în timpul operației, vine la pachet cu propriile riscuri. Deoarece un ac mare trebuie plasat în zona coloanei vertebrale înainte de intervenția chirurgicală, există o șansă ca acesta să lovească acoperirea măduvei spinării, provocând o perforare care va duce mai târziu la dureri de cap. Este deosebit de important ca mama să-şi anunțe medicul dacă durerea de cap este însoțită de senzația de greață.

Constipație dureroasă

Constipația poate să apară indiferent de modul prin care mama dă naştere copilului, dar prezintă un risc mai mare dacă vorbim despre o cezariană. Datorită faptului că femeile care trec prin cezariană nu au voie să mănânce cu ore înainte și după procedură, nu mai există mişcare în intestinele lor.

În plus, jumătatea inferioară a mamei, amorțită, nu face mai ușor accesul la baie. Totul trebuie să înceapă să se miște și să funcționeze din nou corect, iar asta poate dura ceva timp. Dacă mama are temeri să meargă la baie, ar trebui să vorbească cu medicul ei despre dorința de a lua un laxativ. De asemenea, trebuie să bea cât mai multă apă.

Spasme incontrolabile

Atunci când cezariana se încheie și mamei i se dă posibilitatea de a-și ține în braţe copilul, ea poate fi surprinsă să afle că mâinile ei nu sunt destul de puternice ca să-şi ţină copilul fără ajutor suplimentar.
Intensitatea tremurului variază, dar poate fi deranjantă atunci când mama îl simte pentru prima dată. Cauza? Medicamentele, în special epidurala sau spinala, date mamei înaintea cezarienei.
În timp ce spasmele pot apărea la orice femeie care a primit medicamente împotriva durerii în timpul nașterii, chiar și la o mamă care a născut natural, acest efect secundar este predominant la mamele care au trecut printr-o cezariană.

Episoade de vomă

Este dureros să vomiți atunci când abdomenul tocmai a fost cusut înapoi, dar este posibil să se întâmple. Din cauza medicamentelor utilizate în timpul intervențiilor chirurgicale, greața și vărsăturile sunt reacții adverse frecvente ale unei cezariene. În timpul cezarienei, tensiunea arterială scade. Acest lucru este normal, dar pentru multe femei cauzează greață, în special pentru femeile care suferă deja de tensiune arterială scăzută.

mamaplus

Umflarea extremităților

Multe mămici suferă de retenția de apă la sfârșitul sarcinii, deci poate fi un efect secundar greu de observat dacă umflarea este deja prezentă. Cu toate acestea, dacă mama nu a simțit cum corpul ei ardea ca un balon de apă înaintea unei cezariene, probabil că va simți asta imediat după intervenție. Umflarea postoperatorie se datorează în mare măsură fluidelor administrate intravenos care sunt pompate din plin. Ea va păstra probabil unele dintre acele fluide și va vedea semne ale acestui lucru în picioarele ei.

Este important ca mama să-şi informeze doctorul dacă se confruntă cu sensibilitate sau senzații ciudate în zonele umflate, deoarece acesta poate fi un semn al formării cheagurilor de sânge. Cu toate acestea, umflarea post-chirurgicală este inofensivă și, în general, va dispărea de la sine pe măsură ce mama eliberează lichidele în exces, iar hormonii se stabilizează.

Amorțire completă în unele zone

Există câteva tipuri diferite de amorțeală cu care mama se va confrunta în urma unei cezariene. Amorțirea completă apare atunci când mamei i se administrează epidurala sau spinala. Mama poate să nu simtă deloc amorțeala după un timp sau poate simți acest lucru numai în anumite secțiuni ale locului de incizie. Alte mămici nu pierd niciodată acel sentiment de amorțeală când ating locul, dar se obișnuiesc cu asta în timp.

Senzație de mâncărime

Mâncărimile în zona inciziei sunt absolut normale în primele zile după cezariană. Dar, atunci când ele devin incontrolabile și sunt însoțite de alte efecte secundare, ar trebui să anunți medicul. Este foarte important să-ți controlezi instinctul sau dorința de a scărpina zona, pentru a nu traumatiza și pentru a nu provoca inflamații nadorite.

Oboseală extremă

Sigur, există oameni care numesc cezariana calea ușoară pentru că mama nu a trecut prin ore de travaliu, deși sunt cazuri când femeile trec și prin ore întregi de travaliu înainte de o cezariană. În timp ce femeile care nasc pe cale naturală își povestesc experiența și spun cât de dureros și greu este, s-a creat impresia că în cazul cezarienei femeile stau pe spate și savurează din plin tot procesul, fără nicio durere în plus. Nimic mai greșit! O cezariană este epuizantă din punct de vedere fizic și emoțional. Este important ca toate mamele, în special cele care au cezariene, să ceară ajutor.

O durată de recuperare mai mare

Recuperarea după o cezariană este dificilă și durează mai mult decât în cazul nașterii vaginale. Perioada efectivă de recuperare variază de la o femeie la alta, în funcție de specificul organismului, patologiile somatice concomitente, gradul de anemie şi de îngrijirile postnatale adecvate. Se recomandă abținerea de la efort fizic şi sport până la 16 săptamâni şi reînceperea vieţii sexuale după 40 de zile de la naştere.