Prima menstruație după naștere apare, de regulă, după ce nu mai alăptezi bebelușul. Reține că nicio sarcină nu seamănă cu alta, astfel că nu este o regulă față de durata perioadei și până la prima sarcină. 

Alăptarea este cel mai mare factor care afectează prima menstruație după sarcină, deoarece prolactina, hormonul responsabil pentru producția de lapte matern, suprimă ovulația. Femeile care nu alăptează descoperă, de obicei, că ciclul lor revine după 4 – 8 săptămâni după naștere, dar nu este o regulă. Pentru femeile care alăptează și folosesc formula de lapte este posibil să dureze câteva săptămâni până la câteva luni până să apară menstruația. Femeile care doar alăptează beneficiază exclusiv de mai mult timp. Este normal să nu existe menstruație timp de șase luni sau mai mult.

Multe mame nu au prima lor menstruație până când nu mai alaptează. Indicat este să nu neglijezi contracepția, chiar dacă nu ai menstră, căci poți rămâne gravidă pe timpul alăptării.

Prima ovulație după naștere nu este precedată de menstruație, astfel că nu știi exact când apare aceasta.

Orice pată pe chilot poate înseamnă apariția menstruației. Este indicat să-ți faci un consult ginecologic pentru a afla mai multe informații în acest sens. Un consult este necesar și dacă îți mai dorești copii.

Prima menstruație după naștere – va fi la fel ca înainte?

Menstruația se poate schimba puțin, mult, sau deloc. S-ar putea să aveți un ciclu mai lung sau mai scurt, mai greu sau mai ușor, și chiar lungimea ciclului poate fi diferită. De asemenea, este posibil să aveți crampe mai mari sau mai mici. Acest lucru se datorează faptului că uterul crește în timpul sarcinii; apoi se micșorează după naștere.
 

Căptușirea endometrială – ceea ce se elimină în timpul unei menstre – trebuie să se remodeleze pe măsură ce trece prin aceste schimbări. Acest proces are loc și cu fiecare sarcină, astfel încât să observați modificări în menstruație după fiecare copil.

O menstruație neregulată după naștere poate fi cauzată de hormoni, stres, glanda tiroidă, fluctuații de greutate, menopauza precoce. Femeile care au suferit de endometrioză înainte de naștere, pot avea ulterior o menstruație cu dureri pelvine.

Consultul ginecologic este obligatoriu după naștere pentru a-ți verifica starea de sănătate, mai ales dacă ciclul întârzie să apară.