Este bine știut faptul că travaliul poate fi extrem de chinuitor și obositor în unele cazuri. Tocmai de aceea, multe mămici tind să opteze pentru anestezia epidurală atunci când trec prin astfel de momente. Bineînțeles, epidurala poate fi făcută doar la recomandarea și sub supravegherea strictă a medicului. Pentru că niciodată nu știi cum va decurge nașterea, este important ca o femeie însărcinată să cunoască și anumite aspecte legate de anestezia epidurală.

Unul dintre beneficii este că femeia este pe deplin trează în timp ce are loc epidurala. Ea nu are dureri de la talie în jos. Nu există efecte secundare sau ieșiri de sub control cum ar fi în cazul unor alte medicamente împotriva durerii. De asemenea, dacă apar alte complicații, atunci epidurala este deja acolo în caz că cezariana devine o necesitate medicală. 

Durerile de cap și mâncărimile în locul cateterului sunt de asemenea comune. Uneori o senzație de arsură se simte timp de mai multe minute sau chiar și ore după injecția epidurală.

Cum are loc procedura?

Un ac mare cu un tub numit cateter este introdus în spațiul epidural între două dintre vertebrele lombare. Femeia se va curba ținându-și burta de durere în timp ce stă în picioare sau este întinsă pe spate.

Zona este curățată foarte bine cu un antiseptic pentru a preveni orice infecții. O anestezie locală este executată pentru a lua durerea de la acul mare și cateter. Acest moment este destul de neplăcut, iar unele femei spun că au simțit dureri în acele momente.

Apoi acul mare este dat la o parte, fiind lăsat doar cateterul pentru administrarea medicamentelor necesare.

Cu cât are loc mai devreme epidurala în procesul de travaliu cu atât funcționează mai bine. Cu cât este introdusă mai târziu cu atât mai multe medicamente sunt necesare pentru a ține durerea sub control.

Posibile efecte adverse

Cele mai multe femei sunt pe deplin satisfăcute de procedură și efectele acesteia și ar mai face una de dacă ar alege să mai facă și alti copii. Alte femei spun că le-a ajutat foarte puțin și au avut complicații pe termen lung. Unele complicații raportate sunt palpitațiile și amorțirea extremităților inferioare timp de luni de zile după naștere. Unele femei s-au plâns de deteriorarea nervului în partea de jos a corpului și de pierderea simțurilor de la talie în jos. Unele femei au raportat mâncărimi și dureri de cap foarte mari după aceasta procedură, dar și în timpul acesteia.

Până la urmă, decizia de a face sau nu o anestezie epidurală în timpul nașterii îți aparține în totalitate. Medicul obstetrician îți va oferi consultația și toate informațiile necesare.