Sarcina, indiferent cât ar fi de grea, este una dintre cele mai frumoase perioade din viața unei femei. Sunt 40 de săptămâni de griji, emoții, frici, bucurie, planuri și întrebări. Dar uneori, se întâmplă ca această frumoasă călătorie în doi se se încheie mai devreme decât te aștepți. Unii bebeluși sunt mai grăbiți și se nasc prematur. La ce trebuie să te aștepți dacă naști înainte de termen?

În momentul în care îți dai seama că vei naște prematur, fericitul și mult așteptatul eveniment se transformă ușor-ușor într-o serie de reacții confuze, de teamă, panică și emoții negative: Totul va fi în regulă? De ce nasc mai devreme? Oare vom trece cu bine peste acest moment?

Ce trebuie să facem?

În momentul în care realizezi că cel mic se va naște mai devreme decât trebuia, încearcă să te înarmezi cu răbdare, înțelegere și încredere că totul va fi bine. Este foarte greu să găsești un echilibru emoțional, pentru că își fac simțită prezența sentimente precum neputința, teama, confuzia sau vulnerabilitatea.

În situațiile mai dificile, psihologii spun că sunt necesare câteva recomandări pentru a depăși această traumă:

 • Gândirea pozitivă. Dincolo de grijile și frământările firești pentru o mamă, orice femeie care naște prematur ar trebui să gândească – pe cât posibil – pozitiv. Sunt numeroase cazuri de bebeluși născuți prematur care au reușit să treacă peste momentele critice, să supraviețuiască și să se dezvolte normal.
   
 • Încrederea în medici. Medicii ar trebui să o țină pe mamă la curent cu starea bebelușului. Mama trece prin anumite stări critice, extrem de grele, de aceea este nevoie să fie abordată cu mare delicatețe. De cele mai multe ori părinţii nu ştiu la ce să se aştepte în asemenea situaţii. Spitalizarea îndelungată este o experienţă chinuitoare care afectează emoțional întreaga familie.

  Documenți-vă corect și complet cu privire la dotările maternității unde veți naște. Un bebeluș născut prematur are șanse mai mari de supraviețuire dacă vine pe lume la o maternitate dotată cu echipamente corespunzătoare (incubatoare performante și personal specializat). Tocmai de aceea, înainte de a alege maternitatea la care vreți să nașteți, ar trebui să vă interesați dacă aceasta este capabilă să îngrijească un bebeluș născut înainte de termen.
   
 • Consiliere psihologică pentru mamă. Orice femeie care naște prematur traversează o perioadă dificilă iar prezența unui psiholog este recomandată, pentru că o ajută să depășească această perioadă. De asemenea, familia trebuie să fie implicată în susţinerea mamei, care are nevoie de suport emoțional mai mult decât oricând.

  Atenție: nașterea unui copil prematur favorizează apariția depresiei postpartum. Statisticile spun că una din șapte femei suferă de depresie, imediat după naștere. În aceste cazuri, ajutorul specializat este esențial.

De ce apare nașterea prematură?

Naşterea prematură ar trebui prevenită. Tocmai de accea. când medicul are suspiciuni în legătură cu sarcina și ia în calcul nașterea prematură, trebuie să evităm factorii de risc. Cauzele nașterii premature sunt diferite, doar medicul ginecolog își poate da seama exact ce anume a declanșat nașterea înainte de termen.

Potrivit statisticilor, 1,95% din naşterile premature au drept cauză infecțiile mamei, restul de 5% presupun o serie de patologii materne (hipertensiune arterială, diabet zaharat, obezitate, boli cronice renale, pulmonare). Vârsta mamei poate influența de asemenea nașterea prematură. Mamele minore sau cele peste 40 de ani sunt două categorii care prezintă un risc crescut de naștere prematură.