Statisticile spun că rupturile perineale afectează 90% dintre femei în timpul nașterii naturale. Specialiștii spun că deși este practic imposibil să eviți complet ruperea vaginală, ai posibilitatea însă să diminuezi riscurile prin anumite metode non-invazive și foarte accesibile. Astfel, se pot evita anumite traume mai grave la naștere și este asigurat confortul mamei în timpul nașterii. Medicul ginecolog-obstetrician Alexandra Radu a explicat ce măsuri trebuie întreprinse în ultimul trimestru de sarcină.
”Știați că masajul perineului în timpul sarcinii poate să reducă riscul rupturii perineale din timpul efortului expulziv al nașterii? Ei bine, da! Începând cu săptămâna 35 de sarcină puteți recurge la masajul perineului. Partenerul vostru vă poate ajuta cel mai bine în executarea mișcărilor specifice acestui tip de masaj. Se masează jumătatea inferioară a vaginului cu ajutorul degetelor mari. Mișcările executate descriu forma literei “U”, pornind dinspre anus spre pereții laterali ai vaginului. Masajul ar trebui să dureze circa 2-3 minute.”, susține dr. Alexandra Radu.
Specialista mai recomandă reluarea masajului în două-trei reprise pe parcursui zilei. Masajul perineului, alături de mișcările executate de moașa/medicul specialist obstetrician în timpul nașterii, destinate pentru protejarea perineului, reduc riscul lacerațiilor obstetricale ale perineului.
Totodată, ai putea să faci și binecunoscutele exerciții Kegel, care sunt utile în fortifierea musculaturii planșeului pelvian. După naștere acești mușchi vor reveni la forma inițială și ai șanse mai mici să experimentezi incontinenta urinară. Prin alungirea și îmbunătățirea coordonării mușchilor pelvieni cu ceilalți mușchi din corp vei reuși să ai parte de un travaliu mai facil.
Nu în ultimul rând, se poate dovedi util să colaborezi cu o doulă sau moașă pentru a reduce șansele de ruptură vaginală. O doulă poate ajuta la ameliorarea stresului și tensiunii resimțite în travaliu și te poate ajuta să te miști în diverse poziții.