Se vehiculează foarte frecvent ideea că femeile ar fi „programate” biologic să uite durerile prin care trec atunci când nasc natural, evaluate ca fiind cele mai intense dureri pe care le resimte o femeie pe parcursul vieții sale.

Durerea este un semnal pe care organismul ni-l dă atunci când simte că este în pericol, când siguranța sau viața ne sunt amenințate. Cu toate acestea femeile continuă să nască în ciuda durerilor, ceea ce asigură în perpetuarea speciei.

Explicația acestui paradox nu constă însă în ștergerea amintirilor dureroase despre naștere, spun oamenii de știință. Femeile nu uită, ci în ecuație apar alți factori care le influențează percepția și memorarea. Este vorba despre efectul de halou - imediat după durerile intense proaspăta mamă se simte fericită, așa că informațiile despre durere vor fi memorate prin prisma sentimentelor pozitive pe care le trăiește. Practic este o eroare de percepție care ne face să idealizăm nașterea. O meta-analiză realizată în anul 2000 a trecut în revistă studiile din perioada 1990-1999 despre amintirile mamelor despre naștere. Concluzia a fost că la majoritatea femeilor evocarea experienței nașterii le-a trezit sentimente pozitive legate de stima de sine, auto-eficiență și modalități de a face față situației dificile.

Un studiu longitudinal observațional realizat în Suedia a indicat faptul că amintirile mamelor nu sunt alterate semnificativ de trecerea timpului. Ele au evaluat durerea de la naștere la 2 luni, 1 an și 5 ani postpartum. Diferențe au fost observate la cele care au avut experiențe negative legate de naștere, acestea amintindu-și mult mai precis intensitatea durerilor de atunci.

Aceste rezultate au fost confirmate de un alt studiu longitudinal, publicat de o echipă de cercetători japonezi, care a arătat că la 5 ani după ce au născut, femeile continuă să își amintească exact durerile prin care au trecut. 1168 de femei care născuseră între 2002 și 2003 în Japonia (selectate astfel încât să fi avut și experiențe pozitive, dar și negative la naștere) au fost solicitate să evalueze durerile nașterii la 5 zile și ulterior la 5 ani postpartum. Comparând cele două evaluări, autorii studiului au concluzionat că trecerea timpului nu le-a afectat amintirile despre durerile resimțite la naștere.

În schimb, un rol important în stocarea informațiilor dureroase în memorie și amintirea lor se pare că îl are anestezia locală, după cum indică datele unui studiu publicat în octombrie 2014. Epidurala nu doar că reduce durerea, dar s-a observat că în timp mamele cărora li s-a efectuat acest tip de anestezie au evaluat durerea în decursul timpului ca fiind mai moderată decât imediat după naștere.

Acest subiect rămâne de interes pentru oamenii de știință, având în vedere că este la granița a două importante teme de cercetare – memoria umană și nașterea.