În timpul travaliului, vaginul se pregătește pentru a face posibilă nașterea. Astfel că, odată ce dilatația colului uterin a ajuns la 10 cm (dilatație completă), craniul copilului poate coborî din uter către vagin, care prin capacitatea sa elastică se poate dilata de câteva ori mai mult decât diametrul obișnuit pentru a permite nașterea bebelușului.
Deschiderea vaginului către exterior se dilată pentru a permite ieșirea copilului, iar în anumite situații nașterea poate să aibă loc cu rupturi ale structurilor învecinate sau rar e necesară epiziotomia (secționarea chirurgicală a mușchilor/pielii perineului) pentru a ușura ieșirea bebelușului și a evita rupturi extensive de perineu/rect.
Trebuie avut în vedere că fiecare organism are propriile resurse de vindecare și fiecare mamă în parte percepe nașterea și perioada de recuperare diferit.
Când își revine vaginul la dimensiunile de dinainte de sarcină?
După ce are loc nașterea, vaginul revine treptat la dimensiuni normale, însă el revine aproximativ la dimensiunile de dinainte de sarcină abia după 6-8 săptămâni, când se încheie perioada de lăuzie. Aceste 6-8 săptămâni reprezintă perioada de refacere a organismului după naștere, care include revenirea tuturor organelor genitale implicate, aproape la forma inițială, de dinainte de sarcină. Trebuie avut în vedere că fiecare organism are propriile resurse de vindecare și fiecare mamă în parte percepe nașterea și perioada de recuperare diferit.
Ce metode avem la îndemână pentru refacerea vaginului?
Sunt recomandate în general exercițiile de tip kegel tocmai pentru a întări musculatura perineală și pentru a preveni apariția unor astfel de probleme chiar dinainte de sarcină, în timpul sarcinii și imediat în perioada postpartum. Ulterior, dacă este o problemă persistentă, chirurgia de remodelare rămâne ca soluție de rezolvare.