În aproape toate filmele pe care le-ai văzut, în emisiuni tv, reclame, în fotografii, atunci când este vorba despre o femeie care naște aceasta este prezentată, cel mai des, într-un mediu spitalicesc, pe un pat, în poziția culcat pe spate. Ca să nu mai spunem că expulzia bebelușului durează maximum vreo 10 secunde, dar despre asta altădată. De ce nasc femeile în poziția de culcat pe spate?

mamaplus

Specialiștii și istoricii susțin că, în antichitate femeile adoptau alte poziții atunci când nășteau: semi-așezat, ghemuit, pe o parte, sprijinindu-se în genunchi sau chiar în picioare.

Chiar și o sculptură din Egipt o prezintă pe Cleopatra (anii 69-30 înainte de Hristos) cum îngenunchează, atunci când naște. Există evidențe din perioada babiloniană despre existența scaunelor și fotoliilor speciale pentru naștere. Și atunci, de ce în prezent nașterea în poziția de culcat pe spate este atât de populară și este imaginea pe care o avem toți în minte? De ce este atât de impregnată în creierul nostru?

Lauren Dundes, profesor în sociologie, a scris în American Journal of Public Health că, regele Louis al XIV-lea, care a condus Franța în perioada anilor 1643 și 1715, ar putea fi cel care a „declanșat” favorizarea acestei poziții în timpul nașterii.

Conform informațiilor prezentate de unele articole medicale mai vechi, regele Louis al XIV-lea era fascinat de procesul nașterii, de toate etapele prin care trecea o femeie atunci când năștea, de aceea a fost dornic să fie prezent și mai ales să vadă, atunci când soțiile și amantele sale se aflau în travaliu.

Regele nu suporta atunci când acestea alegeau, în mod firesc, alte poziții. Pentru că nu-și dorea să rateze vreun detaliu, le-a poruncit femeilor să nască în poziția culcat pe spate, astfel putea urmări îndeaproape toate etapele nașterii. Și istoria spune că ar fi avut 22 de copii! Probabil de aici, de la insistența lui Louis al XIV-lea a început totul. Astfel au fost influențate și masele populare.

Despre faptul că la naștere femeia trebuie să fie culcată pe spate scria în 1668 și obstetricianul francez Francois Mauriceau, specificând că această poziție ar fi mai „convenabilă”. Tot Mauriceau a fost cel care s-a referit la sarcină mai mult ca la o boală decât la un proces fiziologic cât se poate de firesc, folosind des expresia „tumoarea burții”.

În prezent „multe femei aleg să nască în poziția de semi-culcat”, spune Charlotte Elder, obstetrician din Australia, sau aleg „să stea în poziția de ghemuit atunci când este vorba despre expulzie”, iar „poziția de culcat de tot pe spate, cu umerii lipiți de pat, nu e potrivită deloc pentru o femeie care naște, indiferent despre ce epocă vorbim”, scrie nowtolove.com, chiar dacă aceasta este mai „convenabilă” pentru doctori.

„Am văzut că pe toate canalele media este vehiculată intens ideea că o femeie naște culcată pe spate, dar acest lucru nu este în regula. Este trist ce se întâmplă, femeia ar trebui să-și asculte corpul și să nu se limiteze gândindu-se la ce așteptări au ceilalți. Poziția „corectă” este cea care e confortabilă în acel moment pentru tine”, susține medicul obstetrician, Charlotte Elder.

Sursa